Stečaj Gemaxa; "Da stane na noge, ne da se krčmi"

Građevinska kompanija Gemax otišla je u stečaj posle 29 godina poslovanja, a njena imovina naći će se na aukciji 6. novembra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

08:38

Stečaj Gemaxa;
Foto: Thinkstock

Radnici te kompanije tim povodom su izdali saopštenje u kojem se pitaju “da li ogromna imovina Gemax-a mora da se krčmi i rasprodaje bud zašto, tim pre što oko mnogih objekata i lokacija koje će se naći na aukciji postoje nerešeni imovinski odnosi”.

Oni smatraju da ovu firmu ne treba likvidirati već joj treba pomoći da ponovo stane na noge. Kao razlog za pogoršanje finansijske situacije Gemaxa navode dugotrajno suđenje njenom vlasniku u okviru borbe protiv stečajne mafije, koje je završeno njegovim oslobađanjem i u prvostepenoj i u drugostepenoj presudi.

Kompaniju je naime osnovao Đorđo Antelj posle povratka iz dijaspore, zaposlivši više od 1.000 ljudi. U saopštenju njegovi zaposleni tvrde da je najboljim radnicima izbeglicama iz Hrvatske, Bosne i Kosova dao preko 100 beskamtnih pozajmica za rešavanje stambenog pitanja.

Navode i da vlasnik Gemaxa „nije osnivao ofšor kompanije na Sejšelima i Holandskim Maldivima i iznosio pare iz svoje zemlje, već ulagao u nekretnine u Srbiji. Samo deo te imovine u oglasu stečajnog upravnika je procenjen na više od 25 miliona evra.

Svu svoju privatnu imovinu založio je kao hipoteke za bankarske kredite kompanije Gemax. Zato su danas, cela porodica Đorđa Antelja, sin i ćerka i osmoro unučadi podstanari“.

Da podsetimo, Gemax je izgradio veliki broj značajnih objekata u prestonici, poput zgrade Unicredit banka u Rajićevoj ulici, svih Porche centara u Srbiji, Nove američke ambasade i mnogih drugih, a radio je i na renoviranju Hrama Svetog Save.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: