Novi centar Zemuna, stubići na dugme FOTO/VIDEO

Beograd -- Centar Zemuna dobio je obnovljenu pešačku zonu, u koju je uloženo 120 miliona dinara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Predstavnici gradske vlasti danas su obišli renoviranu pešačku zonu u Zemunu i najavili uređenje glavnog parka, Doma vazduhoplovstva, dela keja, kao i kanalizicione mreže u perifernim delovima ove opštine.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je Gradska uprava obnovila Magistarski trg i pešačku Gospodsku ulicu u centru Zemuna, za šta je izdvojeno oko milion evra.

"Ovde je nekada, iako je pešačka ulica, bilo parkiranih vozila, bašte su bile sa ciradama, to nije ličilo ni na šta. Sada smo dobili centralnu gradsku zonu gde ljudi uživaju. Uložili smo oko 100 miliona dinara u uređenje zone, i oko 20 miliona u stubiće, znači oko milion evra ukupno", rekao je Vesić.

Dodaje da posao nije završen i da uređenom prostoru sada treba dati sadržaj, pa je sledeći korak postavljenje klupa i sadržaja za decu.

"U sledećoj fazi će ova zona biti spojena sa kejom, sa donjim pristanom. Sledeće godine ćemo videti da bolje povežemo i trg na kome se nalazi privremena pijaca gde su tezge samo danju", naveo je Vesić.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Gradski menadžer je istakao i da je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom razgovarao o obnovi zgrade komande ratnog vazduhoplovstva koja je delimično uništena u bombardovanju.

Gradski arhitekta Milutin Folić, koji je zadužen za uređenje pešačkih zona na teritoriji celog grada, rekao je da je dalji plan da se pešačka zona poveže sa pešačkom zonom na keju, koja je jedna od najprometnijih u gradu. "Na reci će biti postavljen i pristan za budući gradski rečni prevoz, na čemu intenzivno radimo. Građani Zemuna i turisti će moći odavde komforno, bez gužve i mostova, da dođu do Beton-hale, Beograda na vodi, Ade ciganlije i Bloka 45", naveo je Folić.

"Naći ćemo način da vojska krene u rekonstrukciju te zgrade, a naša ideja je da Avijatičarski trg koji se nalazi ispred ulaza u zgradu komande uredimo kako bi dobio nove sadržaje. To će činiti jednu celinu sa glavnim parkom koji ove godine počinjemo da uređujemo", najavio je Vesić.

Gradski arhitekta Milutin Folić je kazao da je planirano povezivanje dela pešačke zone prema kuli Gardoš koja je, pored crkava u tom delu Zemuna, njegov najpoznatiji simbol.

"Biće uređen i park ispred opštine i u potpunosti povezana ta ulica sa delom gde se sada uređuje pijaca. Fasade su u ovom delu veoma loše i one će, nadam se, već sledeće godine u ovom potezu pešačke zone biti sređene i osvetljene", rekao je Folić i dodao da će biti obnovljene i fasade u Glavnoj ulici, koja kreće da se radi od Avijatičarskog trga do pozorišta Madlenijanum.

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević rekao je da se ovakvi uspešni projekti sprovode zahvaljujući dobroj saradnji između opštinske i gradske vlasti.

Navodi, da postoji još mnogo projekata vezanih ne samo za centar, već i za periferne delove opštine koja ime preko 200.000 stanovnika.

"Želimo da podjednako ulažemo u sve delove i ostvarimo balans. Radimo obdanište na Altini, asfaltiraju se ulice, radi se kanalizacija. Planiraju se radovi na pet kilometara kanalizacione mreže u Batajnici, rad na vodovodnoj mreži...Nadam se da ćemo rešiti i problem trotoara u naselju Altina zbog bezbednosti dece i svih drugih stanovnika", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 286 idi na stranu