Kina pojačava investicije u Srbiju

Kina planira da pojača investiranje u Srbiju, posebno u infrastrukturu, saradnju malih i srednjih preduzeća dve zemlje, ulaganja u trgovinu i turizam.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.10.2017.

15:53

Kina pojačava investicije u Srbiju
Foto: Thinkstock

U svim ovim planovima se uveliko oslanja i na saradnju sa Institutom za međunarodnu politiku i privredu.

Institut je posle potipisivanja ugovora sa institutom za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka u julu postao regionalni centar Zapadnog Balkana za upravljanje naučnim projektima u formatu saradnje „16+1" , podseća načelnica ovog centra " Ivona Lađevac, u razgovoru za Tanjug.

"Obaveza ovog Centra za studije Pojasa i puta svile, kako je nazvan, je da kineskim privrednicima pokaže u kojim oblastima mogu da ulažu i da se povežu sa što većim brojem naših privrednika, i to prevashodno iz sektora malih i srednjih preduzeća" kaže ona.

Lađevac napominje da je pre nekoliko dana održan sastanak delegacijom Razvojnog centra pri državnom savetu Kine, institucijom koja zapravo utiče na opredeljavanje kineskih sredstava za investicije u inostranstvu.

"Predložili smo da bi trebalo napraviti mrežu koja bi povezala naša i njihova mala i srednja preduzeća što bi omogućilo formiranje određenih konzorcijuma", navodi ona.

U planu je da, kako kaže organizovanje radionica za privrednike, predstavnike malih i srednjih preduzeća iz Kine.

"Cilj je da ih informišemo sa zakodavnim okvirima u Srbiji, sa našom poslovnom politkom, praksom da bi znali u kom periodu mogu šta da očekuju, kako će se šta realizovati, da se im pomognemo da se sto pre uključe u naše privredne tokove i pomognu napretku naše ekonomije", zaključila je Ivona Lađevac.

Istovremeno, objašnjava Lađevac, kineskim privrednicima su predočene i neke prednosti u poslovanju kao što su članstvo Srbije u CEFTI, posebne veze Rusijom što omogučava izvoz bez carinskih opterećenja.

Lađevic podseća da je naša zemlja jedna od najaktivninih članica u saradnji sa Kinom i da su velika ulaganja ove vodeće ekonomske sile u infrastrukturu i termoenergetski sektor, rezultata i i geostrateškom položaju Srbije.

"Poznato je da su Kinezi zakupili grčku luku Pirej, i da se vode pregovori oko preuzimanja solunske luke. Od ključnog značaja je izgradnja brze pruga kroz Srbiju do Budimpešte kako bi kineska roba sa Mediterana najbže i najlakse mogla da stiže do zemalja Zapadane i severne Evrope", naglasila je Lađevac.

Ona je napomenula i da ovaj projekat malo kasni zato što EU smatra da je "narušeno pravilo konkurencije i da se krše antimonopolski zakoni".

Lađevac istovremeno podseća da su kineski privrednici veoma zaintersovani za ulaganja u Rudarsko topioničarski basen Bor (RTB Bor).

"To bi bilo veoma korisno za nas s obzirom na to da jedina investicija koja je za sada ostvarena, a nije vezana za kreditne linije, smederevska železara "Hestil". Sanacija RTB Bora bi mnogo pomogla našoj i zemlji i otvorila bi se mogućnost za zapošljavanje novih radnika", kaže Lađevac.

Veliku pažnju javnosti privukla je i mogućnost dolaska "Alibabe", najveće kineske internet prodavnice na naše tržište.

"Poznata kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centara za jugoistočnu Evropu u Beogradu, i to je takođe sjajna ideja jer bi se na taj način ubrzalo transport roba i stvorile mogucnosti za nova radna mesta", kaže nacelnica Centra " Pojas i put svile".

Ona podseća i na na značaj otvaranje avionske linije Beograd - Peking za razvoj našeg turizma.

"Standard Kineza je sada visok i žele da vide druge delove sveta, a Srbija im je uvek interesantna".

Lađevac zaključuje da su mogućnosti brojne, ali da je važno osmisliti projekte

"U planu je da organizujemo radionice za sve one privrednike, predstavnike malih i srednjih preduzeća iz Kine da ih informišemo sa zakodavnim okvirima u Srbiji, sa našom poslovnom politkom, praksom da bi znali u kom periodu mogu šta da očekuju, kako će se šta realizovati, da se im pomognemo da se sto pre uključe u naše privredne tokove i pomognu napretku naše ekonomije", zaključila je Ivona Lađevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: