"Ne samo do Budimpešte 200 km/h, brže i do Grčke"

Srbija i Grčka će zajedno raditi na modernizaciji železničkog koridora kojim će se bezbednije i brže prevoziti od grčkih luka preko Srbije ka centralnoj Evropi.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.10.2017.

14:40

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Strateški interes Srbije je zavšetak koridora i modernizacija drumskog i železničkog saobraćaja. Nije dovoljno da imamo modernizovanu prugu od Beograda do Budimpešte kojom će vozovi saobraćati 200 kilometara na sat, već i da takvu prugu imamo i ka jugu, da bi bili konkurentni", rekla je Mihajlovićeva novinarima uoči sastanka u Beogradu s grčkim ministrom infrastrukture, saobraćaja i mreže Hristosom Spiricisom.

Ona je rekla da je novac za obnovu pruge od Beograda do Budimpešte obezbeđen i da je u pripremi modernizacija tri deonice na železničkom Koridoru 10, od Beograda do Niša.

"Urađen je deo dokumentacije za obnovu 100 kilometara pruge od Beograda do Niša. Za učešće u tim radovima zainteresovane su Ruske državne železnice i kineske kompanije", kazala je Mihajlovićeva.

Najavila je da će radovi na obnovi pruge Beograd-Budimpešta zvanično početi 24. novembra, kada će u Budimpešti biti održan samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

"Drumski Koridor 10 je skoro završen, ali nam je kritična tačka železnički saobraćaj. Kroz druge koridore u okolnim zemljama prevoz tereta se odvija 10 do 15 sati brže nego u Srbiji i zato je naš cilj da što pre imamo i modernizovan saobraćaj na železničkom Korodoru 10", kazala je Mihajlovićeva.

Grčki ministar Hristos Spiricis je ocenio da postoje uslovi da Grčka i Srbija još bolje sarađuju u infrastrukturnim projektima koji su od značaja za ceo region i njegovo povezivanje sa zemljama centralne Evrope.

"Naš zajednički cilj je da imamo pruge na kojima će se građani prevoziti bezbedno i da brže prelaze državne granice", kazao je Spiricis.

Resorni ministri Srbije i Grčke danas će razgovarati o povezivanju zemalja u drumskom i železničkom saobraćaju i primeni sporazuma o drumskom saobraćaju, ali i o grčkim kompanijama koje učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: