Imamo ga jedini na svetu, i to 136 mil. tona

Rezerve minerala jadarita u nalazištu kod Loznice su procenjene na 136 miliona tona, kaže menadžerka za spoljne poslove kompanije Rio Tinto Jelena Aleksić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2017.

13:26

Imamo ga jedini na svetu, i to 136 mil. tona
(Foto: Thinkstock)

Projekat "Jadar" bi mogao da se realizuje od 2023. godine, rekla je ona na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga za ekonomski razvoj", na panelu o izazovima u realizaciji rudarskih i geoloških projekata u Srbiji.

Ona je podsetila da Rio Sava eksplorejšen, koji je u vlasništvu kompanije Rio Tinto, vrši istraživanje nalazišta blizu Loznice i da je novi mineral dobio naziv po dolini reke Jadar, gde je i pronađen.

“To ležište predstavlja značajna izvor jadarita i da su zvanično rezerve tog minirala, u godišnjem izveštaju na kraju 2016. godine, procenjena na 136 miliona tona”, rekla je Aleksićeva.

Dodala je da je taj projekat u fazi ispitivanja prethodne opravdanosti i da bi mogao da se realizuje od 2023. godine ako budu ispunjeni svi uslovi.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto otkrio je u blizini Loznice ležište koje sadrži mineral pod nazivom jadarit i dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Ta kompaniji, koja inače spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta Jadar, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma. Projekat Jadar, pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svetske klase i mogao bi da zadovolji 10 odsto svetskih potreba.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu. Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: