"'Kneza Miloša' širimo za još dve trake"

Umesto da taj novac bude iskorišćen za razvoj grada, kaže Vesić, bankama smo morali da vraćamo dugove.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Tokom prethodne vlasti Beograd je bio zadužen 1,2 milijarde evra, odnosno svaki građanin glavnog grada je bio dužan više od 600 evra i taj dug smo za prethodne tri i po godine smanjili za skoro 500 miliona, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Umesto da taj novac bude iskorišćen za razvoj grada, kaže Vesić, bankama smo morali da vraćamo dugove.

On je za TV Pink rekao da je za tih 500 miliona evra moglo da bude izgrađeno 250 obdaništa ili škola, da se obnove sve ulice prvog prioriteta, odnosno 1.500 ulica, 5.000 fasada, 40 javnih garaža, više od dva Pupinova mosta ili pet fabrika za preradu otpadnih voda.

"Da podsetim, kada govorimo o dugovanjima ne pominjemo 500 miliona dinara dugovanja trudnicama, porodiljama i drugim korisnicima socijalne pomoći koje smo takođe zatekli. Danas smo to vratili i korisnicima se ne duguje ni jedan dinar, a pomoć se isplaćuje mesec za mesec", kaže Vesić.

Sadašnja gradska vlast je, rekao je gradski menadžer, zatekla svega 30 gradilišta u gradu a danas ih ima samo gradskih oko sto, ukupno oko 600, a kad se saberu i one sa opštinskim dozvolama više od 1.000.

Naveo je i da je posle 10 godina prvi put pala nezaposlenost ispod 100.000, odnosno 92.000.

"I to je mnogo, ali je činjenica da ljudi dobijaju posao jer kada se gradi dobijamo i nova radna mesta", rekao je Vesić.

Podsetio je da je pokrivenost grada urbanističkim planovima u to vreme bila svega 30 odsto, a danas je 65 odsto čime se, ističe, omogućuje da se Beograd gradi i razvija.

Gradski menadžer ukazao je i na veliki broj projekata putne infrastrukture koji je u toku ali i najavio da će takvi projekti biti nastavljeni.

"Činjenica je da se u ovom trenutku rade Bulevar oslobođenja, Slavija, Ruzveltova i Brankov most. Sve su to radovi koji su morali da se urade jer se desetinama godina nije ulagalo u putnu infrastrukturu, što najbolje znaju vozači", kaže Vesić.

Svi ti radovi, kako navodi, biće završeni 22. oktobra, kako je i planirano. Prema njegovim rečima, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova kompletno 6. novembra, a Slavija će biti završena 16. novembra.

Vesić je rekao da je Brankov most bio u veoma lošem stanju, da je u toku menjanje 40 tona čeličnih konzola sa donje strane mosta, te da je to moralo da se uradi.

"Radnici rade sa donje strane mosta na skelama iznad reke i očekujemo da ćemo početkom decembra imati pušten saobraćaj u punom profilu mosta, s tim što će se radovi ispod mosta biti nastavljeni", kazao je Vesić.

Govoreći o planovima za narednu godinu, gradski menadžer je najavio radove na obnovi Ulice kneza Miloša i još nekoliko velikih gradskih saobraćajnica.

"Počeće radovi u Kneza Miloša, ispod koje će se nalaziti podzemna garaža sa novih 450 parking mesta, a ulica će biti proširena za još dve trake. Radićemo i četiri podzemne garaže jer nam nedostaje 5.000 parking mesta. Uradićemo i kompletan pravac od Ruzveltove do Kalemegdana, odnosno Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona, Cara Dušana i još čitav niz drugih projekata koji su od izuzetne važnosti za Beograd", rekao je Vesić.

Istakao je da su prethodne tri i po godine obeležile rad i velika odgovornost prema Beogradu i Beograđanima.

strana 1 od 285 idi na stranu