Isplati li se više državni ili privatni vrtić?

Cena vrtića uskoro bi mogla da se poveća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

16:38

Isplati li se više državni ili privatni vrtić?
(Foto: Thinkstock)

Prema predlogu Zakona o obrazovanju i vaspitanju, ubuduće bi veći trošak bio na teret roditelja, jer gradovi i opštine više neće morati da dotiraju 80 odsto ekonomske cene, kao što je to do sada bilo.

Da li će se lokalne vlasti toga i pridržavati?

Jedno ili dvoje u vrtiću, za roditelje važna matematika. Mogućnost da će posle usvajanja novog zakona cena vrtića biti još jedan udar na novčanik brine Irenu.

"Ne znam šta rade ljudi koji imaju troje i više dece i ne znam kako uopšte misle da pospeše ovaj natalitet. Žao mi je što je sve to tako“

"Za naš džep će uvek biti puno za njihov uvek malo ne znam šta da kažem“.

Bez obzira na najavljene mere, Beograd ostaje na istom.

"Razumeo sam ministra da to radi zbog drugih lokalnih samouprava ima gradova koji to ne mogu da podnesu. Što se nas tiče, ostajemo pri svojoj odluci, i to se neće promeniti“, kaže Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Do sada su lokalne samouprave plaćale 80 odsto cene vrtića, dok je ostatak išao na teret roditeljima.

Poskupljenje vrtića roditelje, kažu, stavlja pred dilemu, da li se više isplati državni ili privatni vrtić.

"Onda bi ispalo preko 10 hiljada cena vrtića to je onda isto kao i privatni pa mislim da će se mnogi odlučiti da izaberu bolje uslove za istu cenu“.

Lokalne samouprave će, kako navodi predlagač Mladen Šarčević, same moći da odrede koliko će dotirati za vrtiće, jer ima i onih opština koje to ne mogu da čine. Kao jednu od novina u zakonu navodi i socijalne karte roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: