"Najveće JPP ikad u Srbiji, biće i struje i gasa"

Odbornici Skupštine Beograda raspravljaće sutra o predlogu ugovora između Grada Beograda i francusko-japanskog konzorcijuma za deponiju u Vinči.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.09.2017.

12:55

Foto: Tanjug, arhiva

Gradski menadžer Goran Vesić je dodao da će, ukoliko ovaj predlog bude usvojen, ugovor biti potpisan do kraja meseca.

"Reč je o najvećem javno-privatnom partnerstvu koje se ikada dogodilo u Srbiji, u vrednosti od 300 miliona evra. Tu se od sedamdesetih godina deponuje otpad koji se sada već nalazi na dubini od 70 metara, skupljaju se gasovi, zbog čega često dolazi do požara. Ovo je jedna od najneuređenijih divljih deponija u ovom delu Evrope. Strani partner će prvo sanirati deponiju, što je ogroman posao", rekao je Vesić za TV Pink.

On je naglasio da se u ovom konzorcijumu našla i jedna domaća kompanija - Energoprojekt.

Prema njegovim rečima, posle saniranja počeće izgradnja čitavog niza postrojenja za preradu otpada.

"Na ovu deponiju neće stizati otpad koji može da se reciklira, jer će za recikliranje otpada grad u narednih nekoliko godina na svakoj opštini uraditi po jedno reciklažno dvorište. Ovde će se iz tog otpada proizvoditi struja, gas i u toj industriji koja će nići na deponiji biće nekoliko stotina novih radnih mesta, uglavnom za žitelje Grocke", rekao je Vesić.

On je dodao da se očekuje da će do kraja sledeće godine početi posao na sanaciji deponije, a grad je svoj deo obaveza završio, a to je rešavanje imovinskih pitanja i priprema svega što je potrebno da se realizuje ova investicija od 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: