Plinska boca čak 1.900 RSD, zašto je za kola manje

Iako se radi o istom gasu, cena TNG-a koji koriste automobili znatno niža od cene plinskih boca

Srbija

Izvor: Danas

Nedelja, 24.09.2017.

09:33

Plinska boca čak 1.900 RSD, zašto je za kola manje
(Foto: Thinkstock)

Iako pojedini građani pokušavaju da uštede na potrošnji struje tako što kuvaju na šporetima koji koriste gas u bocama, to im sve teže polazi za rukom, jer cena plina stalno raste.

Tako boca od 10 kilograma gasa sada košta čak 1.900 dinara. Nezadovoljstvo građana dodatno je podstaknuto time što je gas u plinskim bocama identičan gasu koji se koristi u automobilima, ali je cena TNG ipak znatno niža, čime se postavlja pitanje opravdanosti ovoliko visoke cene plinskih boca.

Ako se kilogrami preračunaju u litre, litar plin-gasa potrošača košta 100 dinara. Cena litra TNG je na pumpama oko 76 dinara iz čega se lako može izvesti računica da je plin u bocama iako istog kvaliteta skuplji od TNG-a za 30-ak procenata. Ljudi koji duže vreme koriste plinske boce sećaju se da je ranije njihova cena bila skoro izjednačena sa cenom TNG-a.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da ima nekoliko razloga zbog čega je cena gasa za domaćinstva veća nego TNG-a na benzinskim pumpama.

"Jedino legalno i bezbedno mesto gde gas u bocama može da se kupi su punionice. Samim tim troškovi su veći kada se gas puni u boce nego kad se na pumpama sipa kao gorivo. Pored troškova prevoza tu su i troškovi punionica. Takođe, u međuvremenu su propisani i stroži kriterijumi kako boca treba da izgleda, kako da bude ofarbana, koje standarde mora da ispuni da bi bila bezbedna za upotrebu. To je iziskivalo dodatne troškove pa je uticalo i na povećanje cena boca za domaćinstva. Ipak, treba naglasiti da su osnovni razlog tako velike razlike u ceni gasa za domaćinstva i TNG iako je poreklo oba isto, akcize koje je odredila država. Ranije akcize na boce za domaćinstva nisu prelazile 20 dinara po kilogramu, pre dve godine su se popele na 41 dinar dok je ta cifra od 1. februara 41,65 dinara po kilogramu. Zbog tog državnog zahvatanja su povećane i cene", objašnjava Mićović i dodaje da visoke akcize na plin boce opterećuju i zabrinjavaju i proizvođače jer smanjuju zainteresovanost građana za njihovu kupovinu.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije se slaže da je visina akcize osnovni razlog za znatno višu cenu gasa za domaćinstva od cene TNG .

"Problem je u tome što u Srbiji industrija gotovo da i ne postoji. Zbog toga država nema odakle da puni budžet već mora da poseže za akcizama. Između ostalog i kada je reč o gasu za domaćinstva, što povećava i njegovu cenu. Akcize u Srbiji su veoma visoke. Praksa pokazuje kad država jednom odredi iznos akciza da one uglavnom posle toga idu na gore a nikako na dole", zaključuje Vuletić.

Međutim, iako proizvođači gasa za domaćinstva opravdanje za visoke cene pokušavaju da nađu u visini akcize ipak se stiče utisak da i oni "love u mutnom" u potrazi za većom zaradom. Naime, pre dve godine akciza za gas za domaćinstva u bocama je sa 20 dinara skočila na 41 dinar po kilogramu. To se automatski odrazilo na cenu gasa za domaćinstva jer je boce od 10 kilograma sa 1.300 poskupela na 1.600 dinara. Ono što je indikativno je da je od tada pa do 1. februara ovde godine akciza na gas za domaćinstva porasla za svega 65 para po kilogramu ali je svejedno u istom periodu cena boce od 10 kilograma skočila na čak 1.900 dinara. Ako na cenu gasa za domaćinstva, u najvećoj meri utiče iznos akcize, zbog čega onda ona raste i kada je povećanje akciza simbolično? Takođe, 1. februara je povećana i akciza za TNG na 41,65 dinara po kilogramu ali je i pored toga cena tog goriva 30 odsto niža od cene butan boce od 10 kilograma, što pospešuje tvrdnje da se cene gasa za domaćinstva ipak podižu i mimo iznosa akcize.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da visina akciza punionicama služi samo kao izgovor za što veće ugrađivanje u cenu gasa za domaćinstva.

"Ne postoji nijedan jedini ekonomski razlog da taj gas koji je potpuno isti kao i TNG koji služi kao gorivo bude skuplji od ovog drugog. Jednostavno, radi se o želji proizvođača za što većom zaradom na račun kupca. Kako bi uštedeli na struji građani sve češće koriste gas u kuhinji, a naročito plinske boce. Proizvođači su to osetili i podigli su cene tih proizvoda koji koštaju skuplje nego što bi trebalo", smatra Papović.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da ne postoji opravdani razlog da plin u bocama bude skuplji od TNG.

"S obzirom da je akciza visoka, a potražnja za gasom u bocama velika trgovci tu vide prostor da uvećaju svoju zaradu pravdajući se akcizama. Sa druga strane kupcima je apsolutno svejedno da li u njihov džep ruku zavlače prodavci ili država, oni to opravdano smatraju napadom na svoj kućni budžet", zaključuje Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: