"Za Srbiju jedna od najznačajnijih u istoriji"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da strateški razvoj Srbije treba da bude zasnovan na razvijanju preduzetničkih osobina kod mladih.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:20

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na otvaranju petog dijaloga o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Novom Sadu, ona je kazala da je Srbija počela reformu obrazovanja, čiji je cilj da obrazuje mlade ljude koji "kritički misle, neguju dijalog i ne plaše se drugačijeg mišljenja".

Kako je rekla, osim reforme obrazovanja, potrebno je da se radi na tome da se "povrati poverenje javnosti u obrazovni sistem Srbije".

"Kao predsednica Vlade, želim da naglasim da smo svi svesni da na omladini i njenom obrazovanju leži budućnost i prosperitet zemlje. Bez odgovarajućeg sistema obrazovanja, nema održivog razvoja", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je preduzetništvo razvojni elemenat, posebno u društvima s malim brojem stanovnika kakvo je u Srbiji, pa zbog toga strateški razvoj zemlje mora biti zasnovan na "razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja građana".

"Preduzetnička kompetencija je prepoznata kao jedna od osam veština neophodnih za život i rad u društvu znanja koje je karakteristično za 21. vek. Želimo da kreiramo generacije ljudi spremnih da preuzmu odgovornost i kreiraju svoja radna mesta", rekla je srpska premijerka.

Tokom dvodnevne konferencije u Novom Sadu, biće održan i Četvrti sastanak konzorcijuma visookobrazovnih ustanova, a, kako je Ana Brnabić ocenila, ti sastanci doneće platformu za ukupni prosperitet, jer su "akademski krugovi njegovi pokretači".

Prema njenim rečima, deo mehanizma saradnje s Kinom jeste i globalna inicijativa "Pojas i put", pokrenuta 2013. godine, a Srbija je smatra za jednu od "najznačajnijih inicijativa u istoriji".

"Posebno smo ponosni na to što je Srbija uključena u realizaciju te incijative i što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao priliku da u maju ove godine učestvuje na prvom forumu te inicijative u Pekingu", rekla je Brnabićeva.

Inicijativa je usmerena na infrastrukturne projekte kao podsticaj ekonomskom prosperitetu Kine i 68 država uključenih u inicijativu, istovremeno unapređujući međusobnu saradnju u različitim oblastima delovanja.

Ana Brnabić je podsetila da je na upravo završenom Forumu gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Podgorici, doneta odluka da Beograd bude domaćin sledećeg takvog Foruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: