Biće dovoljno hrane i za izvoz, ali biće problem..

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u narednim nedeljama biti ponuđen koncept pomoći poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:05

Biće dovoljno hrane i za izvoz, ali biće problem..
Foto: Thinkstock

"Moramo da vodimo računa da država nema kapacitet da uvek kompezuje štete. Naravno država će naći načina da pomogne. Imamo dva seta mera, opšte i ciljane", rekao je ministar Nedimović za RTS i dodao da će se sa merama krenuti u prvim danima oktobra.

Takođe je dodao da će uprkos suši naša zemlja imati dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

"Imamo realan problem sa sojom koju ćemo morati i da uvozimo jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe, što se tiče kukuruza imamo ga dovoljno kako za domaće potrebe tako i za izvoz", naveo je on.

Kako je dodao, što se tiče ratarskih, voćarskih i povratarskih kultura, imamo ih apsolutno u dovoljnim količinama ne samo za naše tržište već i za izvoz i nema neke velike bojazni.

Ističe da će država pomoći ali i da poljoprivredni proizvodjači treba da budu svesni da poljoprivreda ima svoje izazove i rizike.

"Država nema toliki kapacitet, ne može uvek kad se desi nešto negativno da država bude ta koja će da kompezuje štetu. Moramo da budemo svesni da je poljoprivreda ima svoje izazove i rizike kojih moraju svi poljoprivredni proizvodjači da budu svesni tokom svoje proizvodnje", objašnjava ministar.

Na pitanje da li bi zbog manjeg roda moglo da dodje do drastičnih poremećaja cena na tržištu, ministar kaže:

"Apsolutno ne. Neće doći ni do kakvih poremećaja. U ovom trenutku imamo takvu situaciju da ne može doći do ekstremnog iskaknja u tom pogledu tako da ne očekujemo nikakave poremećaje na tržištu", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: