Glava boli od računa - pare cure na ulicu

Energetski neefikasne zgrade nisu jedini razlog što Nišlije dobijaju i duplo veće račune za grejanje od prosečnih, kao što je prvobitno bilo rečeno iz Toplane.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

09:04

Glava boli od računa - pare cure na ulicu
Foto: Thinkstock

Stare i neautomatizovane podstanice i to što je više zgrada povezano na istu podstanicu “pumpa” račune Nišlija, kazao je direktor Toplane Predrag Milačić.

On objašnjava da su mnoge podstanice zapravo prepravljene stare kotlarnice koje su “uvučene u sistem daljinskog grejanja”.

Neefikasnih podstanica koje nemaju dovoljno automatizovan rad i sporije reaguju na temperaturne promene i to utiče na račune građana, kaže direktor Toplane.

Iako je, dodaje, na Toplani da ih rekonstruiše, to zasada nije urađeno, ali je ovo preduzeće predložilo da Nišlijama koji dobijaju enormne račune subvencioniše grejanje, što bi koštalo od 7 do 10 miliona dinara za sezonu. Ipak, ovaj teret bi, kako je ranije rečeno, mogao da padne i na budžet Grada, što znači na sve Nišlije.

Postavlja se pitanje da li mi imamo morlnu obavezu, ne zakonsku, da korisnicima koji nisu krivi što žive u energetski neefikasnim objektima i što im svih ovih godina nisu rekonstruisane podstanice da izađemo u susret i pomognemo u rešavanju visokih računa, rekao je Milačić.

Ono što uvećava račune građana je i to što je više zgrada povezano na jednu postanicu. Kako kaže direktor Toplane, dešava se da topla voda curi na delu od podstanice do zgrade, a ove kvarove su, dodaje, u obavezi da popravljaju sami stanari.

Imamo dosta podstanica gde se na jednoj podstanici, a to je često i kotlarnica iz starog sistema pretvorena u podstanicu koja napaja po nekoliko građevinskih objekata gde je onda neophodno da između postanice i drugih zgrada idu sekundarni vodovi i dešava se curenje na sekundarnim vodovima, dodaje.

Ipak, na Toplani je takođe i da “odvoji” podstanice. Ukoliko građani i srede svoje stanove, zamene stolariju i naprave izolaciju, dok Toplana ne reši problem podstanica, računi će i dalje biti nerealni. Na ovo su ukazivali i stanari (UPSS) ističući da Toplana nezakonito naplaćuje grejanje, jer meri isporučenu, a ne potrošenu energiju.

To znači da je sav trošak od podstanice pa nadalje u sistemu na korisnicima, bez obzira koliko su oni zaista potrošili.

Direktor Milačić kaže da nema para da se sve rekonstruiše odjednom - ni podstanice ni cevi toplovoda, i da bi to trebalo da se finansira iz kredita nemačke razvojne banke koji i niška Toplana u više faza koristi već godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: