BG: Još jedna velika novina na aerodromu

Beograd -- Banka Poštanska štedionica je danas svečano otvorila ekspozituru na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i najavila saradnju sa Kineskom bankom u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Kada je upostavljen i prvi let na novoj liniji izmedju Beograda i Pekinga domaća Banka Poštanska štedionica, sa tradicijom od 95 godina postojanja, ima priliku da otvori novu ekspozituru zahvaljujući saradnji sa aerodromom Nikola Tesla", rekao je novinarima predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić.

On je rekao da je Kineska banka u Srbiji pomogla Banci Poštanska štedionica da krene u pregovore sa najvećim kartičarskim brendom u Kini - C hina Union Pay i da će vrlo brzo biti osposobljeni da primaju i koriste njihove kartice.

Vrpcu su povodom otvaranja nove ekspoziture Banke Poštanska štedionica svečano presekli predsednica Upravnog odbora Banke Poštanska štedionica Radmila Selaković i predsednik Izvršnog odbora Kineske banke u Srbiji Lju Ksiaofei, a Kekić je na njoj razmenio dinare za kineski juan. Prisustvovao je i izvršni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Raša Ristivojević.

Kekić je istakao da je BŠP opredelila da otvori ekspozituru zbog uspostavljanja saradnje sa Kineskom bankom u Srbiji.

"To je tek početak saradnje, s ozbirom da smo se prepoznali u kompatibilnosti naših zajedničkih banaka. Mi se sada razvijamo u četiri pravca odnosno razvijamo saradnju sa Kineskom bankom i oni su nam pomogli da krenemo u pregovore sa najvećim kartičarskim brendom u Kini C hina Union Pay i i ćemo vrlo brzo biti osposobljeni da možemo da primamo i koristimo njihove kartice", naveo je Kekić.

Dodaje da je druga stvar u toj saradnji platni prometa odnosno da će sve kineske kompanije koje rade u Srbji na velikim infrasktruturnim objektima platni promet ostvarivati i deliti zajedno sa Kineskom bankom u Srbiji i BŠP.

"Vrlo je važno da će naši privredni subjekti, kao i oni iz Kine koji su danas gosti Srbije, moći zbog korespodentskih računa BŠP i Kineske banke u Srbiji da ostvaraju svoj platni promet odnosno da plaćaju obostrano usluge i robu".

To znači da će zbog uspostavljanje direktnih korespodentskih odnosa sa Kineskom bankom u Srbiji domaći uvoznici moći da plaćaju robu i usluge iz Kine direktno u kineskim juanima.

Kekić je naveo da se od 1. septembra na kursnoj listi BŠP nalazi i kineski juan kao sredstvo plaćanja tako da je BŠP sa Kineskom bankom u Srbiji i u efektivi pronašla 'zajednički jezik'.

"Ovaj objekata će sigurno doprineti da saradnja izmedju dve prijateljske zemlje i dve prijateljske banke bude još veća, lakša i čvršća", naglasio je Kekić.

Ekspozitura na aerodromu je 153. organizaciona jedinica u poslovnoj mreži koju BŠP širi pod sloganom "Još bliže vama".

Prvi avion na liniji izmedju Pekinga i Beograda, koja je danas uspostavljena posle 17 godine, svečano je dočekala premijerka Ana Brnabić na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vesti

strana 1 od 9313 idi na stranu