Srbija očekuje rekordan izvoz u Rusiju

Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini godine vredeo je 471 milion dolara i veći je za 24,1 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 17.09.2017.

14:16

Srbija očekuje rekordan izvoz u Rusiju
Foto: Thinkstock

Kako navodi Privredna komora Srbije, očekuje se da izvoz premaši milijardu dolara do kraja 2017. godine.

Na rusko tržiše u prvoj polovini 2017, Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, jagode, trešnje, višnje, hula hop čarape, hartiju i karton, lekove, pneumatske spoljne gume, centrifugalne pumpe i proizvode od aluminijuma.

"Izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije beleži rast u segmentu plasmana voća od 11 odsto, mlečnih proizvoda 6,5 odsto, povrća 10,5 odsto, mesa i prerađevina za čak 186 odsto i pića 36 odsto", rekao je direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić.

Uvoz iz Rusije od januara do kraja juna beleži rast od 1,6 odsto.

Uvezeno je robe za 809,4 miliona dolara, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa i žice od rafinisanog bakra.

U saopštenju PKS se navodi i da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini godine iznosila skoro 1,3 milijarde dolara.

Rusija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište, kako je ocenjeno, karakteriše startna, cenovna i konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: