Babić: Kuriozitet - čas je auto-put, čas pista

Ministarka Zorana Mihajlović istakla je da je otvaranje auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada samo deo završenog posla.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 16.09.2017.

12:14

Babić: Kuriozitet - čas je auto-put, čas pista
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Ona je dodala da nas čeka još posla, na koridorima 10 i 11, kao i na nekim drugim putevima.

Posebno se zahvalila radnicima koji su radili na izgradnji autoputa, kao i građanima na poverenju u predsednika i vladu Srbije za sve što rade.

V.D. Direktora "Koridori" Zoran Babić izjavio je da je veoma ponosan jer se u saobraćaj pušta moderan, savremen i bezbedan autoput. Babić je rekao da je taj autoput važan ne samo za lokalne samouprave kroz koje prolazi, ovaj deo Srbije već i za čitavu zemlju.

"Puno i naporno smo radili,a da bi postigli cilj morali smo da izgradimo 26 mostova, dve petlje, dva tunela, izmestili smo 800.000 metara kubnih stenske mase..." rekao je Babić.

On je kao posebnost autoputa i kuriozitet naznačio da u delu od 2.400 metara autoput po potrebi pretvara u aerodromsku pistu što je, naveo je, specifičnost tog dela Koridora 10, i istovremeno je zahvalio velikom broju domaćih kompanija, vladi i resornom ministarstvu i potpedsednici vlade i najveću zahvalnost uputio predsedniku Srbije zbog sve pomoći koju pruža, motivacije i insistiranju na dodatnom radu kako bi se posao zavrašavao u što kraćem roku.

Direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkana Dubravka Negre istakla je da ovaj deo panevropskog koridora 10 spaja Srbiju ne samo sa Bugaraskom, već i Austrijom i zapadnom Evropom.

Ukazala je da je EIB angažovan i na južnom kraku Koridora 10.

„Ulaganje u infrastrukturu ne doprinosi samo ekonomskom rastu, već i otvaranju novih radnih mesta. Procenili smo da će radovi na ovom kraku obezbediti novih 18.000 radnih mesta, kao i daljih 100 koji će raditi na održavaju i upravljanju putem", objasnila je ona.

Negre je posebno pohvalila Koridore Srbije za vredan i uspešan rad, ukazujući da je EIB isplatila nedavno u jednom danu Koridorima 77 miliona evra, što je dokaz, kako je konstatovala, uspešnog rada.

Predsednik RS Milorad Dodik istakao je da je današnji dan važan za celu Srbiju i naročito za jug zemlje, te da otvaranje autoputa nije samo ulaganje novca i nova radna mesta, već je to civilizacijska promena za taj kraj.

"Političari i oni koji se bave javnim poslom vrede onoliko koliko ostave iza sebe, a predsednik Vučić i Vlada Srbije mogu da vide niz puteva, škola, vodovoda, koje su izgradili, svega što diže standard Srbije i jača naš nacionalni ponos", rekao je Dodik.

On je poručio da je RS zagledana u Srbiju, da joj želi najbolje, moć i snagu, jer bez Srbije nema razvoja regiona.

"Bićemo zajedno i nikada nismo bili više zajedno, zahvaljujući predsedniku Srbije koji nije prestajao da se interesuje za probleme i da daje doprinos u njihovom rešavanju", rekao je Dodik.

Auto-put od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10, otvoren je za saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Auto-put od Pirota do bugarske granice biće otvoren u 10 sati, a skup je kod petlje Pirot Istok na oko šest klilometara od Pirota.

Za saobraćaj se otvara novih 7,35 km na deonici Staničenje - Pirot Istok (koja je ukupne dužine 16,64 km), zatim deonica Pirot - Dimitrovgrad dužine 14,4 km i obilaznica oko Dimitrovgrada dužine 8,3 kilometara.

Otvaranju novoizgrađenih deonica autoputa prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a v.d. direktor Koridora Srbije Zoranom Babićem, kao i predstavnici kreditora i kompanija koje su izvodile radove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: