Srbija pita Švedsku: Koji je recept

Srbija je zainteresovana da sarađuje sa Švedskom kako bi digitalizovala svoju industriju.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To je rečeno na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Švedske u Srbiji Jana Lundina.

Popović je istakao da je Švedska, zahvaljujući jakom i kreativnom inženjerstvu, transformisala svoje društvo iz agrarnog u inovaciono, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ocenio je da je Švedska uspešno izgradila svoj nacionalni model "Industrija 4.0" (Četvrta industrijska revolucija) i da Srbija želi da primeni njena iskustva u digitalizaciji svoje proizvodne baze.

"Srbija je zainteresovana da intenzivno sarađuje sa Švedskom po tom pitanju i da neka od njenih iskustava iskoristi za digitalizaciju sopstvene industrije. Ubrzavanje procesa digitalizacije i primena inovacija i novih tehnologija u industriji, će omogućiti srpskim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu", rekao je Popović.

Ambasador Lundin je rekao da Švedska ulaže četiri odsto BDP-a u istraživanja i razvoj.

Kaže da postoji veliki potencijal za produbljivanje privredne saradnje između Srbije i Švedske, a posebno u oblastima rudarstva i energetike, kao i automobilske industrije.

Popović i Lundin su se složili da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje akademskih zajednica Srbije i Švedske, a posebno u segmentu povezivanja nauke i privrede, i primeni naučno-istraživačkog rada u industriji.

Vesti

strana 1 od 9381 idi na stranu