Arapi "osvajaju" CG: Megajahte iz komšiluka

Pirot -- Jadranskog brodogradilišta Bijela prelazi u ruku konzorcijumu koji čine Adrijatik marinas i Damen za 2,65 miliona evra, a baviće se remontom jahti i megajahti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić doneo je odluku kojom odobrava prodaju koncesionog kruga ovom konzorcijumu. Odluku, kako je potvrdio za Dan, poslao konzorcijumu službenom poštom.

Adrijatik marinas je vlasnik Porto Montenegra, dok je Damen holandska firma koja se bavi remontom i brodogradnjom i jedna je od uspešnijih u svetu na tom polju.

“Poverioci imaju pravo žalbe na odluku koju sam doneo. Ako se niko ne bude žalio, odluka postaje pravosnažna, nakon čega se potpisuje ugovor sa konzorcijumom, koji ima 70 dana nakon potpisivanja ugovora da uplati novac. Konzorcijum je obavezan da potpiše ugovor i uplati novac”, rekao je za “Dan” Ostojić.

Za 2,65 miliona evra vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobijaju svu imovinu u koncesionom krugu osim upravne zgrade. Dobijaju i opremu koja je usko vezana za te objekte.

Adrijatik marinas i Damen planiraju da se u Bijeloj bave remontom jahti i megajahti.

Oni su jedini dostavili ponudu za dodelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatan problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj.

Tender za njegov transport je odlagan i konačno je pre dva dana ponovo raspisan sa rokom za dostavljanje ponuda do sredine oktobra.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona evra.

Ostojić je kazao da je konzorcijum tražio da prodaja imovine Brodogradilišta bude povezana sa davanjem koncesije, ali da je on odbio taj predlog jer koncesija ne zavisi od njega.

“Koncesija nema nikakvog uticaja na stečaj”, rekao je Ostojić.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je, prema njegovim rečima, namireno 70 odsto potraživanja.

“Novac koji uplate Adrijatik i Damen ići će CKB banci kao razlučnom poveriocu”, kazao je ranije Ostojić.

Vlasnici Porto Montenegra od prošle godine su Investment korporejšn of Dubai (ICC). Oni su od Pitera Manka i njegovih partnera otkupili kompletan udeo u firmi Adrijatik marinas.

Vesti

strana 1 od 9362 idi na stranu