Rupa u srpskom sistemu - ista plata radili ili ne

Niš/Beograd -- Rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu i ove jeseni bori se se sa manjkom higijeničara i servirki zbog njihovog odlaska na bolovanje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Isti problem postoji sa zaposlenima na sličnim ili istim profesijama I u prosveti iz istog razloga. Pošto su već na minimalcu, zarada im je ista radili ili ne.

"U vreme sezonskih poslova poput pripreme zimnice ili u jeku poljoprivrednih radova, oko 10 odsto zaposlenih s najnižom stručnom spremom je na bolovanju. Pokušali smo sve kako bi stali na put odlascima na bolovanje iz neopravdanih razloga. Kažnjavali smo, uveli vanredni nadzor i kontrole bolovanja", rekao je agenciji Beta direktor te ustanove Zoran Radovanović.

On je istakao da nešto više od 300 zaposlenih obavlja poslove higijeničara i servirki.

Prema njegovim rečima, radnicima s najnižom stručnom spremom isplati se da budu na bolovanju jer za to vreme završavaju svoje privatne poslove, a plata ne može da im bude umanjena jer primaju "minimalac".

Radovanović je rekao da odlasci na bolovanje zbog pečenja paprike ili rada na njivi "nisu fer" prema kolegama, ali predstavljaju i veliku muku za rukovodstvo KC Niš.

"Po zakonu, do 30 dana bolovanja nemamo pravo da tražimo zamenu, a ima slučajeva da se neko vrati na posao posle 29 dana, radi dva dana i opet ode na bolovanje", kazao je Radovanović.

On je podsetio da u niškom Kliničkom centru radi 1.500 medicinskih sestara i 700 lekara, dok je više od 700 lica zaposleno u tehničko-ekonomskom i pravnom sektoru, čiji deo su i higijeničari i servirke.

Vesti

strana 1 od 9373 idi na stranu