Olimpias: Toaleti za radnike ostaju zaključani

Uprkos tome što su se ranici fabrike Olimpias u Nišu žalili da moraju da trpe u slučaju nužde, jer su toaleti zaključani,

Srbija

Izvor: Južne vesti

Četvrtak, 14.09.2017.

08:26

Olimpias: Toaleti za radnike ostaju zaključani
Foto: Thinkstock

Federiko Sartor iz ove kompanije kaže da iz "logističkih razloga" nije moguće da se toaleti odvoje od svlačionica, i da će zbog toga i ubuduće ostati zaključani, izuzev u vreme pauze.

Iako iz kompanije nisu precizirali koliko je ključeva na raspolaganju radnicima fabrike, iz Olimpiasa tvrde da su oni koji “čuvaju” toalete zaključanim "uvek dostupni svim zaposlenima".

Međutim, dodaju da nije moguće odvojiti toalete od svlačionica, te da će oni i ubuduće ostati pod ključem zbog bezbednosti stvari koje zaposleni tu ostavljaju.

Zaposleni kod kojih su ključevi od toaleta su uvek lako dostupni svim radnicima. Ne znam tačan broj ključeva koji imamo, ali su dostupni svima. Zbog logističkih razloga nije moguće odvojiti toalete od svlačionica pa oni moraju da budu zaključani, izuzev u vreme pauze, zbog zaštite ličnih stvari radnika, objašnjava Sartor.

Imena “čuvara toaleta” su, dodaje, uvek istaknuta na oglasnoj tabli u fabrici, tako da svi radnici znaju kod koga su ključevi.

Podsetimo, da su toaleti u fabrici zaključani utvrdila je i inspekcija rada. Ipak, kazali su da na ovaj način italijanska kompanija koja radi za Beneton ne krši zakone ni propise.

Zakon, kako su objasnili, obavezuje poslodavca da obezbedi toalete za zaposlene, ali se nigde ne pominje da oni moraju biti otključani. Zbog toga će zaposleni u fabrikama koje koriste ove toalete morati da treniraju svoj organizam da trpi do pauze, ili pak da u toku radnog vremena ne nađu nekog od “čuvara toaleta”.

Upkos tome što su se radnice žalile i na vrlo loše uslove rada, na odmazdu nadređenih kada se vrate sa odsustva u slučaju bolovanja ili odmora, Sartor dodaje da kompanija poštuje sve domaće zakone i radne procedure za sve zaposlene.

Ističemo da se Olimpias Knitting koji je deo Olimpias grupe uvek deluje fer i transparentno, u skladu sa svim radnim zakonima i drugim propisima koji važe u Srbiji. Ovo važi i u slučaju bolovanja i odmora zaposlenih - dodao je.

Fabrike koje rade u sklopu Olimpias grupe rade na prostoru nekadašnjeg Niteksa, a prvobitno je ovu fabriku kupio takođe itaijanski Beneton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: