Ako nise primetili - svinjetina ide na 700 RSD

Skoro neprimetno, cena svinjskog mesa rasla je iz nedelje u nedelju za po 10-20 dinara, pa tako kilogram buta u malim mesarama u Srbiji košta i do 570 dinara.

Izvor: Blic
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Izgleda da tu neće biti kraj, pa tako do zime kilogram buta može kupce stajati i do 700 dinara po kilogramu.

U julu, but se mogao kupiti za 450 dinara, a danas je ta cena za 60 do 120 dinara više, u zavisnosti od radnji i akcija u velikim marketima. Aktuelna cena građanima je visoka, kao ona u doba praznika kao što su 1. maj i Đurđevdan, kada skače potražnja za svinjetinom.

Sušna godina koja utiče na rast cene stočne hrane mogla bi biti krivac za skok cena svinjskog mesa, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

" Rastu cena doprineće i kriza u stočarstvu, visoka cena prasadi za tov koja je sada između 350 i 400 dinara, a nema ni dovoljno prasadi za tov. Cena svinja za klanje je već 205 i 210 dinara. Zbog toga bi cena buta mogla da skoči i na 700 dinara za kilogram", smatra Prostran.

Cena tovljenika za klanje od marta je skočila od 140 do 165 dinara za kilogram, dok je prošle nedelje kilogram stajo i preko 200 dinara.

Prema Prostranovim rečima, već sada realna cena svinjskog buta bila bi oko 600 dinara za kilogram, ali je ona visoka u odnosu na kupovnu moć građana.

"Cenovni koeficijent za but je tri ili tri i po puta kilogram žive vage. To znači da bi cena u normalnim uslovima trebala da bude 600 dinara ili više", smatra Prostran.

Da slobodno tržište ne funkcioniše baš najbolje, pokazuje i to da je svinjski but prošle godine, kada je cena tovljenika bila prepolovljena, koštao oko 400 dinara, umesto da bude jefitniji.

Vesti

strana 1 od 9379 idi na stranu