Poleteo prvi srpski H-145M sa potpunim naoružanjem

Beograd -- Kompanija Erbas saopštila je da je helikopter H-145M, kojeg je Srbija naručila, krajem avgusta uspešno izveo prvi let sa kompletnim oružanim sistemom HFors.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Srbija je hlikopter naručila za potrebe vojske i policije, a po navodima Erbasa, integracijom tog modularnog oružanog sistema, helikopter H-145M može da nosi laserski vođene rakete, nevođene rakete, topove, mitraljeze.

Vlada Srbije sklopila je krajem decembra 2016. godine ugovor sa "Erbasom" za nabavku devet novih helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a.

Potpredesdnik Erbasa za Jugoistočnu Evropu i Izrael Sesar Sančes Lopes najavio je ranije da će prvi helikopteri H-145M za potrebe VS i MUP-a Srbije biti spremni za tehnički prihvat u Nemačkoj krajem 2018. godine.

Helikopter H-145M predstavlja laki višenamenski helikopter i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je rasprostranjena u upotrebi širom sveta. Uz dvočlanu posadu može da preveze još devet naoružanih vojnika, i da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu. S obzirom da je višenamenski, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se za traganje i spasavanje.

Helikopter je dugačak 13 metara, visok 3,45 metra i može da ponese oko 1,800 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina mu je 270 kilometra na čas, a krstareća oko 245 kilometra na čas. Ima dolet od 680 kilometra, a plafon leta mu je oko 5,200 metra. U civilnim institucijama i policijskim snagama u upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Maroku, Namibiji, Peruu, na Filipinima, Ukrajini i u Švajcarskoj, a koriste ga i vojske SAD, Nemačke, Saudijske Arabije, Albanije, Bolivije, Kazahstana i Tajlanda.

Vesti

strana 1 od 9376 idi na stranu