Agrokor demantuje: Nismo tražili od Srbije

Agrokor nije tražio od Privrednog suda u Beogradu da ta kompanija u Srbiji "pređe pod vanrednu upravu", odnosno "pod lex Agrokor", saopšteno je iz Agrokora.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

18:32

Agrokor demantuje: Nismo tražili od Srbije
Foto: Thinkstock

Kako su istakli iz Agrokora, oni su podneli zahtev za priznanjem stranog postupka vanredne uprave u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Agrokora dostalvjenom Tanjugu, to bi suštinski samo proizvelo učinak koji bi sve poverenike Agrokora dovelo u ravnopravan položaj i niko ne bi mogao da ostvari prednost naplate iz imovine Agrokora pred ostalima.

Agrokor je juče primio rešenje prvostepenog suda u Srbiji kojim se ovaj zahtev za priznanjem stranog postupka vanredne uprave u Srbiji odbija.

"Rešenje ćemo proučiti i očekujemo da ćemo na njega uložiti žalbu", navodi se u saopštenju. i dodaje da u međuvremenu dobijeno rešenje ni na koji način ne utiče na svakodnevno poslovanje Agrokorovih kompanija u Srbiji, koje je, kako se navodi, stabilno.

List politika u današnjem izdanju piše da je Privredni sud u Beogradu odbio zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog „Agrokora", da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost „leks Agrokora".

Reč je, navodi list, o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala.

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac „Merkator S", „Frikom", Dijamant", „Mg mivela", „Kikindski mlin" i „Nova sloga".

Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi „leks Agrokor". Međutim, njegov zahtev je odbijen, potvrđeno je listu u Privrednom sudu.

Ramljak je ranije dnas izjavio u Zagrebu da nije iznenađen odlukom suda u Beogradu kojom je odbijen zahtev da preduzeća iz sistema tog koncerna, koja posluju u Srbiji, potpadnu pod nadležnost tzv. Lex Agrokora.

Ramljak je to izjavio nakon današnjeg satanka u vladi i dodao a Srbija još nije članica EU, pa su stoga "njihove odluke, njihove odluke".

On smatra da takva odluka neć podstaći i druge zemlje da naprave isto.

Sud u Beogradu, naime, odbio je zahjev privremenog upravnika Agrokora da preduzeća koja posluju u sklopu koncerna u Srbiji, pređu pod nadležnost Lex Agrokora.

Upitan šta bi to moglo da znači za poslovanje Agrokora i njegovo rekonstruriranje, s obzirom na to da bisrpski poverioci mogli biti puno oštriji od onih koji prihvataju Lex Agrokor, Ramljak je rekao da smatra da cje svi poverenici, bez obzira gde se nalazila imovina Agrokora, biti namireni iz ukupne imovine koju ima Agrokor.

'Neće biti pojedinačnog namirenja", rekao je Ramljak.

A na pitanje da li je o tome bilo reči na sastanku u vladi, on kaže da nije, već se razgovaralo o temema sa povereničkim većem, koje će danas odlučivati o isplati starog duga prema dobavljacima, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: