"Istorijski trenutak za Srbiju, zabava za sve"

Beograd -- Izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru počela je radovima na pripremi terena i izmeštanjem optičkog kabla.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Opština Čajetina
Foto: Opština Čajetina

To je saopštilo Javno preduzeće Gold gondola Zlatibor koje realizuje taj projekat.

Radove izvodi konzorcijum na čelu sa užičkim preduzećem Jedinstvo, a nadgledaće ih stručnjaci iz francuske kompanije Pomagalski.

"Prema ugovoru, obaveza francuske kompanije koja je isporučilac opreme za gondolu je da prati gradnju do njenog završetka", rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Dodala je da je u završnici izrada tehničke dokumentacije kojom će opština Čajetina od Ministarstva građevinarstva tražiti i građevinske dozvole za radove na ostatku trase, odnosno na početnoj stanici na Obudojevici na Zlatiboru i na međustanici kod Ribničkog jezera.

Božanićeva je rekla da do kraja godine očekuje dobijanje građevinske dozvole za preostale četiri faze izgradnje gondole jer je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi.

Obeležavanje početka prvih betonskih radova na trasi buduće gondole zakazano je za 21. septembar na Torniku, za kada je najavljena "velika narodna svetkovina i zabava za sve ljude dobre volje".

"Na taj način ćemo zajedno obeležiti istorijski trenutak, prve velike pobede u poduhvatu izgradnje najduže panoramske gondole na svetu", rekla je Božanićeva.

Gondola će biti duga devet kilometara i vazdušnim putem će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, a izgradnja, koju finansira opština Čajetina, koštaće 13 miliona evra.

Opština i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije su se mesecima sporili oko građevinskih dozvola i statusa zemljišta na kojem treba da se gradi gondola i dva puta je izgradnja započinjana radnim akcijama i bez dozvole.

strana 1 od 292 idi na stranu