Svetski mediji: Kako (ne) kupiti zemlju u Srbiji

Srbija ograničava prodaju zemlje strancima, počinje Raša tudej tekst o našim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2017.

19:37

Svetski mediji: Kako (ne) kupiti zemlju u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

Srbija je donela zakon koji ograničava građane EU da kupe obradivo zemljište u zemlji, navodi se.

Vlada time želi, pišu svetski mediji, da zaštiti lokalne farme i spreči strance da preuzmu prirodne resurse.

Podsećaju da Zakon podrazumeva da građani EU moraju da žive u Srbiji najmanje deset godina kako bi stekli pravo na kupovinu zemljišta.

Navode i da se zabranjuje prodaja zemljišta u blizini vojnih objekata i nacionalnih parkova.

"Bili bismo jedina zemlja koja je otvorila prodaju zemlje pre nego što je i postala član EU. Naš interes je da zadržimo poljoprivredno zemljište u lokalnoj svojini“, citira Blumberg reči ministra Branislava Nedimovića.

Dalje se u tekstu podseća da je Srbija potpisala Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i tako počela da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta i pre zvaničnog pridruživanja EU.

"Druge zemlje su otvorile prodaju zemlje tek nakon što su se pridružile EU, dok su mnoge imali i tranzicioni period od nekoliko godina“, piše RT i navodi primer Hrvatske, koja je uspela da izbori „sedmogodišnji grejs period“ i Poljske - 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: