I BG konačno dobija: Pazarite kao da ste u Evropi

Dugo najavljivana rekonstrukcija Palilulske pijace počeće u septembru, a kada bude završena podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

13:44

I BG konačno dobija: Pazarite kao da ste u Evropi
Foto: Thinkstock

Ono što će ovu pijacu razlikovati od drugih jeste to što će biti pokrivena, te vremenski uslovi neće remetiti kupovinu građanima. Ona će dobiti maksimalnu funkcionalnost, ali i atraktivan i moderan izgled, prenosi gradski Sekretarijat za informisanje.

"Radovi na Kalenić pijaci i njenoj okolini uveliko traju, a u septembru je planiran početak rekonstrukcije Palilulske pijace. Ona će biti izgrađena prema urbanističkom projektu arhitektonskog tima 'Geoinka' koji su za uzor uzeli najbolje primere pijaca iz Evrope, od Kopenhagena, Barselone do Madrida. Palilulska pijaca biće pogodna za korišćenje i leti i zimi jer će biti pokrivena i zaštićena od vremenskih uticaja. Zimi joj neće smetati mrazevi i padavine, a leti vrućine jer će biti klimatizovana", objasnio za "Blic" gradski arhitekta Milutin Folić.

Pijaca će prema projektu imati četiri nivoa, dva pod zemljom u odnosu na Ulicu Ilije Garašanina, dok će iz Ulice 27. marta prvi nivo (suteren) biti na otvorenom i tu će se nalaziti veliki supermarket.

Pored supermarketa na istom nivou biće smešten i magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i onaj za pripremu proizvoda. Na nivou ispod, koji će biti pod zemljom, nalaziće se parkiralište za posetioce sa čak 100 parking mesta.

Pijačni plato biće smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi biće smešteni moderni modularni boksevi od montažnih elemenata.

Pokretnim stepenicama će se zatim dolaziti do poslednjeg nivoa, gde će se nalaziti galerija sa kancelarijskim prostorom, dodatni deo namenjen prodaji suvenira, antikviteta, kao i kafe-restoran u kojem će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude ove zelene tržnice.

Postojaće veza i između samoposluge i pijace, takođe u vidu pokretnih stepenica, što će dodatno olakšati kretanje starijim osobama.

Poslednji rok za završetak radova je septembar 2018. godine, odnosno 12 meseci od početka radova. Tada bi Palilulska pijaca trebalo da primi prve mušterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: