U Srbiji "kao pod Antom Markovićem"

Stopa nezaposlenosti najniža je u Srbiji u poslednjih 25 godina, pokazuju preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku za poslednji kvartal.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 12.08.2017.

08:11

U Srbiji
Foto:Thinkstock

To je izjavio predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je to od 1990. godine najniži nivo, a Srbija je uspela da dođe do tog uspeha dovođenjem investitora. Sve iznad 10 odsto je, po njemu, visoko, ali to je evropski prosek.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu bila 14,6 odsto, a da se za drugi tek očekuju rezultati, pišu Večernje novosti.

“Indicije su da će ona biti niža nego u prethodnom kvartalu, ali tek ćemo proveravati podatke dobijene u Anketi o radnoj snazi”, kaže Kovačević.

On je naglasio da je stopa nezaposlenosti poslednji put bila na tom nivou još u vreme Ante Markovića.

Profesor Ljubomir Madžar kaže da postoji oštra polemika oko stope zaposlenosti i nezaposlenosti u Srbiji, a Fiskalni savet iskazuje ozbiljnu sumnju u njeno smanjenje.

“Smanjenje stope nezaposlenosti trebalo bi da se odražava na stopu rasta BDP, koji ne raste tom dinamikom. S druge strane, ni vrednost doprinosa na zarade ne ide tempom kojim bi trebalo”, kaže Madžar.

On dodaje da postoji pozitivna veza između stope privrednog rasta i stope zaposlenosti, a da ekspanzija BDP ne daje povoda da se veruje u to.

“To je, po mišljenju Fiskalnog saveta, samo privid ili greška u obračunima, a brojke koje dolaze iz Zavoda za statistiku su neusklađene i nekonzistentne”, kaže Madžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: