U Srbiji "kao pod Antom Markovićem"

Beograd -- Stopa nezaposlenosti najniža je u Srbiji u poslednjih 25 godina, pokazuju preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku za poslednji kvartal.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto:Thinkstock
Foto:Thinkstock

Prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila je 15,3 odsto, a u prvom kvartalu ove godine iznosi 14,6. Prosečna bruto zarada u junu 2017, prema RSZ, bila je 67.857 dinara, dok je neto 49.238.

To je izjavio predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je to od 1990. godine najniži nivo, a Srbija je uspela da dođe do tog uspeha dovođenjem investitora. Sve iznad 10 odsto je, po njemu, visoko, ali to je evropski prosek.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu bila 14,6 odsto, a da se za drugi tek očekuju rezultati, pišu Večernje novosti.

“Indicije su da će ona biti niža nego u prethodnom kvartalu, ali tek ćemo proveravati podatke dobijene u Anketi o radnoj snazi”, kaže Kovačević.

On je naglasio da je stopa nezaposlenosti poslednji put bila na tom nivou još u vreme Ante Markovića.

Profesor Ljubomir Madžar kaže da postoji oštra polemika oko stope zaposlenosti i nezaposlenosti u Srbiji, a Fiskalni savet iskazuje ozbiljnu sumnju u njeno smanjenje.

“Smanjenje stope nezaposlenosti trebalo bi da se odražava na stopu rasta BDP, koji ne raste tom dinamikom. S druge strane, ni vrednost doprinosa na zarade ne ide tempom kojim bi trebalo”, kaže Madžar.

On dodaje da postoji pozitivna veza između stope privrednog rasta i stope zaposlenosti, a da ekspanzija BDP ne daje povoda da se veruje u to.

“To je, po mišljenju Fiskalnog saveta, samo privid ili greška u obračunima, a brojke koje dolaze iz Zavoda za statistiku su neusklađene i nekonzistentne”, kaže Madžar.

Vesti

strana 1 od 9236 idi na stranu