"Svi bismo voleli da se skine, na pola smo puta"

Odluka koju je vlada donela o maksimalnom broju zaposlenih je politička i biće ukinuta onda kada se bude postiglo ono što je projektovano kao cilj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.07.2017.

15:35

Foto: Tanug/Tanja Valiæ

To je izjavio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i dodao da će se pri tom sagledati mogućnost da se, u odnosu na potrebu racionalizacije, ipak uvaži činjenica da se tamo gde postoji potreba, sprovede reogranizacija i optimizacija, dodao je on.

“Svi bi voleli da se ona skine, ali ona će biti skinuta onog momenta kada budemo izvršili ono što smo projektovali kao cilj, a to još nije izvršeno”, rekao je Ružić novinarima i dodao da je pređeno “već pola puta”, kao i da će se uskoro promovisati katalog radnih mesta.

Bila je situacija, kaže ministar, da je postojalo više od 3.800 različitih naziva radnih mesta u Srbiji, pa je nekome, umesto da bude “čuvar muzeja”, izmišljeno radno mesto “čuvar muzeja u Uzun Mirkovoj ulici”.

“To se više neće događati. To je sada svedeno na nekih 800 izvršilačkih mesta, koja su jasno definisana. Vozač je vozač, ne može biti vozač na tri načina. Mnoge stvari se rade, apelujem na građane, da se pored strpljenja, malo informišu i vide koje su im funkcije već na raspolaganju, da mogu da ih koriste, ali nije ih malo”, rekao je Ružić.

Kako je istakao, svi znaju da je Srbija u fiskalnoj konsolidaciji, te da će, u odlukama koje se tiču sistema jedinica lokalne samouprave o potrebi da se smanji broj zaposlenih, u ovoj i naročito narednoj godini preći na novi model reorganizacije i optimizacije, što će, kako je objasnio, značiti da će tamo gde ima manjak, on biti popunjen ljudima iz sektora gde postoji višak.

“Što se tiče inspekcijskih službi, takođe je zbog prirodnog odliva došlo do smanjenja broja izvršilaca i iznalazimo model koji će da spreči da na primer na jugu Srbije imate četiri zdravstvena inspektora, što je naravno, neodrživo", rekao je Ružić.

Fizički ti inspektori ne mogu da stignu da urade posao, dodao je on napominjući da će se sagledati mogućnost da se u odnosu na potrebu racionalizacije ipak uvaži činjenica da tamo gde postoji potreba, treba sprovesti reogranizaciju i optimizaciju.

U sistemu jedinica lokalne samouprave 2013. godine bilo je oko 123.700 izvršilaca, naveo je ministar i naglasio da ta, krajnja cifra, do kraja 2018. treba da bude 100.700 izvršilaca, te da će ove godine taj broj biti smanjen za 2.486, što, kako je istakao, ne znači da neće biti novih prijema.

“Ono što imamo kao aranžman sa MMF-om, indikatori sektorsko- budžetske podrške, jeste mogućnost da praktično vršimo i nove prijeme, ali isključivo na ona mesta gde ta potreba postoji”, rekao je Ružić.

Osvrćući se na izveštaj Fiskalnog saveta, ministar je rekao da smatra da je, kao korektiv, koristan.

“Neko će reći da je izveštaj alarmantan, ja ću reći da je koristan, jer smatram da je veoma dobro da imate korektiv koji vam ukazuje na problematiku koja je nastajala godinama, akumulirala se. Čitav taj dug od 1,3 milijarde evra dospelih obaveza za sve jedinice lokalne samouprave, više od 60 odsto tog duga, nosioci su veliki gradovi”, rekao je Ružić.

U svakom slučaju, podvlači, namera jeste da se niti jedna služba ne dovede u pitanje u smislu funkcionisanja, a da se prekomerni broj izvršilaca dovede na razumnu meru koja je potrebna da bi sve službe funkcionisale u interesu građana i to je, naglašava, prioritet vlade.

“Da država bude servis građana, a ta tzv. kupovina socijalnog mira jednostavno ne može biti opravdana, ukoliko dovodi do situacije da imamo tempiranu bombu u nekoj od jedinica lokalne samouprave. Zabrana zapošljavanja je politička odluka, svi bi voleli da se ona skine, ali će ona biti skinuta onog trenutka kada budemo izvršili ono što smo projektovali kao cilj, a to još nije izvršeno”, rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: