"Nismo zabranili on-lajn plaćanja, može za druge"

Narodna banka Srbija saopštila je da nije onemogućila on-lajn plaćanja već je zbog uočenih zloupotreba reagovala dopisom bankama da se spreči kršenje zakona.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

14:36

Foto: Thinkstock

Narodna banka Srbije saopštila je da je utvrdila da se značajan broj fizičkih lica bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga preko svojih e-banking i m-banking naloga.

“Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara”, piše u saopštenju.

Kako je napred navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je uputila pomenuti dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

“Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše onl-lajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost”, navodi NBS.

Iz centralne banke navode da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je “drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija”.

Narodna banka Srbije ističe da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

“Ovim putem takođe naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni”, navodi NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: