"Jedan deo je presudan a nije se značajno pomakao"

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da su fiskalni rezultati, zaključno sa 2016., bili dobri.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.07.2017.

14:07

Foto: B92, screenshot

Petrović je kazao da je u toj drugoj godini fiskalne konsolidacije budžetski deficit snažno smanjen.

"To smo ocenili pozitivno, zbog čega je došlo do preokreta javnog duga koji je krenuo putanjom pada", rekao je on na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javih sredstava.

Prema njegovim rečima, ostala je, međutim, neuređena oblast reformi javnih preduzeća, najviše EPS-a, ali i drugih državnih preduzeća koja stvaraju gubitak, kao što su RTB Bor, PKB, Galenika...

"Naša analiza je pokazala da gubici tog sektora mogu da se prebace na budžet, što će imati loš efekat", rekao je Petrović.

Kako je dodao, potrebna je takođe racionalizacija u javnom sektoru.

"Tu je što se tiče broja zaposlenih postignut cilj. Još jedan deo, međutim, mora da bude smanjen, ali su presudne reforme u zdravstvu, prosveti, državnoj upravi. Taj deo reformi je težak i još uvek se nije značajno pomakao", rekao je Petrović.

Na sednici Odbora se razmatraju izveštaji o radu Fiskalnog saveta i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2016., a na dnevnom redu je i izveštaj o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama za 2016. godinu, koju je podnela Uprava za javne nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: