Preživeli golgotu u Grčkoj, stvarno nije trošak

Osiguranje nije trošak, već investicija. To najbolje znaju oni koji posle pretrpljene štete moraju da odreše kesu, a mogli su prethodno da se osiguraju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

16:50

Preživeli golgotu u Grčkoj, stvarno nije trošak
Foto: Thinkstock

Kada su manje polise osiguranja u pitanju, naši građani uglavnom su spremni da plate.

Kod nas se uglavnom osigurava samo ono što je obavezno i zbog toga je u ukupnoj premiji najveće učešće obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti. Takođe, u vreme odmora prodaju se putna zdravstvena osiguranja, koje za četvoročlanu porodicu košta nekoliko hiljada dinara.

“To putno zdravstveno osiguranje pokriva sve povrede, sve bolesti koje se dešavaju u inostranstvu, i imamo tu naše osiguravajuće kuće i kompanije imaju sjajnu komunikaciju sa velikim svetskim asistentskim kućama koje obezbeđuju i garantuju da će te povrede i ta lečenja biti pokrivena”, kaže Duško Jovanović iz Udruženja osiguravača.

Ostale vrste osiguranja, koje nisu obavezne, veoma su malo zastupljene. Tako je procenat životnog i osiguranja imovine ispod 10 odsto. Kako kažu u Udruženju osiguravača Srbije, najbolji pokazatelj razvijenosti jednog tržišta osiguranja jeste udeo životnog osiguranja u ukupnoj premiji. Što je taj procenat manji, i tržište je manje razvijeno.

Kod nas je udeo životnog osiguranja u ukupnoj premiji 24 odsto, u Sloveniji i Hrvatskoj je to 27, odnosno 34 odsto, dok je u EU 61, a u skandinavskim državama 80 odsto. Prosečna premija životnog osiguranja po stanovniku u Srbiji je 22 evra, u Hrvatskoj 91, u Sloveniji 252 evra.

Veliki broj turista proteklih dana preživljavao je pravu golgotu u zemljama u okruženju. U požarima i nevremenu, uglavnom su stradali automobili.

“Ovaj problem koji se desio u Grčkoj, gde su bile nepogode, velike poplave to je deo koji nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem i to isključivo pokriva polisa posebno kada je šteta na automobilima, pokriva polisa auto kaska. Naši građani nemaju toliko polisa auto kaska i izbegavaju da kupe polisu auto kaska”, kaže Jovanović.

Ipak, tendencije za razvoj tržišta osiguranja postoje i pomaka ima. Ali kada naiđu poplave, grad, suša i požari, naši ljudi i dalje gledaju u nebo i uzdaju se u Boga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: