Rudarski div otvara rudnik: Srpski litijum za svet

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i borata "Jadar" u blizini Loznice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

14:03

Rudarski div otvara rudnik: Srpski litijum za svet
Foto: Thinkstock

Kako je saopšteno, projekat u koji je je britansko-australijski konzorcijum Rio Tinto do sada investirao oko 90 miliona dolara, mogao bi da zadovolji značajan deo svetske tražnje za litijumom i boratima.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je potpisao Memorandum, u ime Vlade Srbije je rekao da će taj projekat učiniti Srbiju "ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora".

"Potpisivanje Memoranduma o razumevanju će ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije", istakao je Antić.

On je dodao da će razvoj projekta "Jadar", kako je rekao "dati zamajac rastu srpske ekonomije".

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da će taj projekat uticati na razvoj Loznice i celog regiona i da je pokretanje proizvodnje planirano 2023. godine, što "potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta".
Foto: Vlada Srbije
"Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu", istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da taj projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto so, uranijum i borati Sajmon Trot rekao je da su u kompaniji "veoma zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju".

"Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou", kazao je Sajmon Trot.

Kako je saopšteno, ako projekat "Jadar" dobije sva odobrenja, kompanija Rio Tinto planira značajne investicije u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: