Šlepanje iz Grčke i 2.000 EUR, šta kaže osiguranje

Najveći broj naših sugrađana na odmor na omiljene letnje destinacije odlazi automobilom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

17:12

Šlepanje iz Grčke i 2.000 EUR, šta kaže osiguranje
Foto: Thinkstock

Dok su za volanom, moraju da računaju da njihov ljubimac može da se pokvari ili, još gore, da budu akteri saobraćajne nesreće.

“U slučaju nastanka saobraćajne nezgode u inostranstvu, pa i u Grčkoj, pre svega preporučujemo pozivanje policije i vršenje uviđaja od strane ovlašćenih službenih lica. Na ovaj način izbegavaju se eventualni problemi prilikom regulisanja naplate šteta kod osiguravajućih društava. Potrebno je sačekati i izradu policijskog zapisnika”, kažu stručnjaci iz jedne osiguravajuće kuće za "Novosti".

Ako je manja materijalna šteta, učesnici mogu popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Preporučljivo je pribaviti potpisanu izjavu onog koji je odgovoran za nastanak same saobraćajne nezgode kojom potvrđuje da on prihvata odgovornost. Uz izjavu je potrebno prikupiti što više dokumentacije i podataka o vozaču - vlasniku vozila i samom vozilu, (broj polise, naziv osiguravajućeg društva koje ju je izdalo (po mogućnosti i kopiju polise osiguranja), kopije ličnih dokumenata i saobraćajne dozvole. Korisno je napraviti fotografije mesta udesa i oštećenih vozila (može i mobilnim telefonom).

Ipak, kažu u jednoj osiguravajućoj kući u Beogradu, u slučaju da je bilo šta sporno, odnosno ako se s drugim vozačem ne postigne dogovor po pitanju krivice, redosleda događaja ili drugih okolnosti, obavezno treba pozvati policiju.

Za štete koje u Grčkoj našim građanima prouzrokuju državljani Grčke, oštećeni se obraćaju osiguravajućoj kući kod koje je osigurano vozilo onog koji je odgovoran za nastanak same štete.

Drugačija je situacija ako je štetu u Grčkoj prouzrokovao državljanin druge zemlje, neki drugi turista.

“Tada se oštećeni obraća birou zelene karte, a sačinjavanje zapisnika o oštećenju se može napraviti u bilo kojoj osiguravajućoj kući - uslužno snimanje štete”, objašnjavaju u ovoj osiguravajućoj kući.

Ukoliko oštećeni ne mogu da prikupe svu potrebnu dokumentaciju tokom odmora, zahtev mogu poslati i kada se vrate u Srbiju (poštom ili imejlom), a ukoliko osiguravajuće društvo iz Grčke ima partnera u našoj zemlji, oštećeni se onda obraćaju korespondentnom društvu.

Naravno, najbolje je imati polisu kasko osiguranja što je, nažalost, potvrdilo i nedavno nevreme u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: