"Nismo kao Fijat i Gorenje, mi tražimo minimalac"

Nakon štrajka na pruzi, zaposleni fabrike šinskih vozila “Goša” u Smederevskoj Palanci rešili su da štrajkuju glađu u krugu fabrike.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

16:27

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Od oko 250 štrajkača, za sada su štrajk glađu započela četvorica zaposlenih. Osnovni zahtevi radnika su isplaćivanje zaostalih zarada i overa zdravstvenih knjižica.

“Štrajkujemo odavno glađu, tako da ovo nije problem uopšte“, kaže Vladimir Vuković, jedan od radnika FŠV “Goša”, koji su se odlučili na štrajk glađu.

“Mi smo gladni pa smo gladni. Da l' smo ovde ili kod kuće to nam je isto“, ističe radnik Jovan Radu.

Njihovom kućnom budžetu nedostaje više od dvadeset plata.

Radnik Ratko Tmušić kaže da, kako stvari idu, on teško da vidi kraj problema

“Mi smo 113 dana u štrajku. I to radnih dana. Ovako izađe na četiri meseca“, dodaje on.

Pošto jednomesečno zaustavljanje saobraćaja nije pomoglo, možda će štrajk glađu dati rezultate, kažu iz štrajkačkog odbora.

“Nismo mi isti kao Fijat i Gorenje. Oni traže povećanje plata. Mi samo tražimo naš minimalac, koji je neko uzeo, koji tri i po godine nismo dobili“, kaže Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora FŠV “Goša"

A na pitanje zašto se na štrajk glađu odlučilo svega četiri radnika on dodaje: “Bilo se prijavilo desetak, ali znate šta ljudi koji imaju visok pritisak, šećeraši..Verujte mi, ne želim da preuzmem tu odgovornost na sebe da ja nekom ugrozim život.“

Prava adresa za pomoć Goši je jedna, kaže rukovodstvo.

“Vlada, pošto je Vlada poverilac Goši i da ona uradi to što treba u smislu reprograma obaveza. S druge strane, imamo šta da prodamo da bi se naplatile stare plate“, rekao je direktor FŠV "Goša” Milutin Šćepanović.

Rukovodstvo Fabrike šinskih vozila “Goša” se već obraćalo Vladi Srbije. Poslata je molba u kojoj se ovog puta traži sastanak rukovodstva i štrajkačkog odbora sa ministarstvom privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: