"Moramo biti oprezni, Tramp kontradiktoran"

Pariz -- Bivša pregovaračica Francuske o klimi Lorans Tibijana izrazila je nadu da će američki predsednik Donald Tramp promeniti stav.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Kako je istakla, ona se nada da će Tramp poslušati argumente francuskog kolege Emanuela Makron o ostanku SAD u međunarodnom sporazumu o klimi, ali da sumnja u preokret.

"Glavni argument je da pokažemo interesovanje prema SAD da ostanu u sporazumu. Interes je ekonomski, politički i bezbednosni. Nadamo se da će Tramp poslušati taj argument", rekla je Lorans Tibijana, sada generalna direktorka Evropske fondacije o klimi.

Makron je u nedavnom intervjuu listu Žurnal di dimanš (Journal du dimanche) rekao da na sastanku s Trampom pomenuo vezu klimatskih promena i terorizma.

Tramp je rekao da je moguće da se "nešto desi" po tom pitanju. Američki predsednik je pre nekoliko nedelja saopštio da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama koji je postignut u Parizu krajem decembra 2015.

"Treba da budemo i oprezni jer je Tramp imao kontradiktorne izjave u poslednjih nekoliko meseci o tom sporazumu", navela je Lorans Tibijana.

Sporazum koji je stupio na snagu 4. novembra predviđa da se ograniči globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusa.

Vesti

strana 1 od 9300 idi na stranu