Knežević: Ozbiljno je, radnici molim vas...

Ministar privrede Goran Knežević pozvao je radnike kragujevačkog "Fijata" da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

10:14

Knežević: Ozbiljno je, radnici molim vas...
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je istakao, svaki dan štrajka uvećava štetu i "šalje pogrešnu poruku".

"Molim radnike da prekinu štrajk i da uz posredstvo Vlade započnemo razgovore sa poslovodstvom 'Fijata'. Razgovor je u interesu radnika, Kragujevca i Srbije", poručio je ministar Knežević u autorskom tekstu objavljenom u "Večernjim novostima".

Knežević kaže da sve to predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije "FCA Kragujevac" da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a kako on kaže, kada se to desi, investitor će se teško vratiti za sto.

"Ovo je ozbiljna situacija, jer svaki dan štrajka tu štetu uvećava i šalje pogrešnu poruku poslovodstvu 'Fijata', koji čeka poziv iz Srbije da dođe i da se započnu pregovori. Šta god da je predstavnicima sindikata stavljeno na sto kao opcija, vraćeno nam je", piše Knežević.

Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro.

On je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.

To je, kako kaže, jasno svima, sindikatima koji predstavljaju radnike i samim radnicima i kompaniji.

"Menjanje kolektivnog ugovora tokom trajanja šalje poruku da u Srbiji niko nije siguran - ni poslodavci, a ni radnici. Uprkos svim garancijama, uključujući i pisane garancije Ministarstva privrede i moje lične, da pregovori sa 'Fijatom' počinju za sat vremena od prestanka štrajka, štrajkački odbor je odbio da prekine štrajk i tako odblokira 'Fijat'", napisao je Knežević u tekstu.

Prema njegovim rečima, dolazak investitora u Srbiju je velika stvar, jer oni ulažu svoj kapital i donose najsavremeniju tehnologiju i procese rada.

Investitori otvaraju nova radna mesta za građane, kao i poslove za druge firme širom Srbije, koje angažuju u svom poslovanju, navodi Knežević, dodavši da "Fijat" pruža 2.500 radnih mesta.

"Radnici 'Fijata' nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču i na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja 'Fijata'", napisao je Knežević u tekstu za "Večernje novosti".

On odgovorno tvrdi da Vlada čini sve što može da obezbedi bolji život svih građana i da se pozitivni pomaci vide, uprkos nasleđenim problemima.

"Mi ne branimo nekog stranca u zemlji na račun 'našeg'. Mi branimo princip da nam svima bude bolje", istakao je ministar Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: