"Budite svesni posledica, za Fijat, za KG, za sve"

Vlada i Ministarstvo privrede apeluju na predstavnike radnika i radnike u Fijatu da okončaju štrajk i da budu svesni posledica ukoliko to ne učine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

08:52

Foto: Tanjug / Z. Žestiæ

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo i vlada ostaju u potpunosti posvećeni tome da se sa radnicima nađe rešenje, ali i da im se pruži podrška u njihovim zahtevima.

Međutim, za to je potrebno da se okonča štrajk i da se započnu razgovori sa predstavnicima kompanije oko rešavanja problema za koje radnici smatraju da su važni.

Kako se navodi, Fijat nije važan samo za radnike i njihove porodice, već i za čitavu Srbiju.

"Ministarstvo apeluje na predstavnike radnika i radnike u kragujevačkom Fijatu da budu svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve nedelje dešava, pre svega, za Fijat, za grad Kragujevac i celu Srbiju i apelujemo da se započnu razgovori sa predstavnicima kompanije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i Vlada poručuju da su na raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima 24 časa svakog dana, što potvrđuju i razgovori koji su vođeni do duboko u noć u više navrata.

Kako se ističe, predsednica Vlade i predstavnici ministarstva su insistirali na razgovorima svih strana i izrazili su spremnost da se otvore sva važna pitanja, a ističu se četiri:
  • analiza proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se, ako je potrebno, optimizovao proizvodni proces da bi radnicima bilo lakše;
  • da se u saradnji sa gradom Kragujevcem reši prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i gradonačelnik Kragujevca;
  • da se uvede „bonus efikasnosti“ od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore;
  • da će se, i pored toga što je u poslednjih osam meseci FIAT obezbedio dva povećanja plata - u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata.


"Štrajkački odbor FIAT-a je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i Zakonom", navodi Ministarstvo.

Kako je ranije objavljeno,radnici u Fijatu traže veću platu, a trenutno je osnova 38.500 dinara, ne računajući bonus za Novu godinu, toplo obrok i regres, a uz ti imaju obezbeđenu hranu u kantini. To sve ukupno iznosi između 42.000 i 43.000 ukupnih mesečnih primanja.

Povećanja su, kako je navedeno, bila u novembru 2016. i martu 2017. godine, a Fijat obezbeđuje i stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih, a plaća i deo troškova za obdanište za decu.

I pre započinjanja štrajka, radnici su sa kompanijom započeli pregovore oko novih kolektivnih ugovora u koji bi bio uključen i tzv. "bonus efikasnosti", koji bi se isplaćivao svake godine u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: