Posle Fijata, štrajk u Gorenju: Rade na 40° C

U fabrici rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu u sredu uveče otpočeo je štrajk oko 600 radnika u drugoj smeni. Iz kompanije kažu: Rad nastavljen

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.07.2017.

08:16

Posle Fijata, štrajk u Gorenju: Rade na 40° C
Foto: Tanjug, arhiva

Kako Večernje novosti pišu, zaposleni traže povećanje plata za 5.000 dinara i značajno poboljšanje uslova rada, s obzirom da temperatura u proizvodnim halama premašuje i 40 stepeni Celzijusa.

Radnici su spontano prekinuli proizvodnju, a u “Gorenju” je u sredu uveče otpočeo razgovor predstavnika kompanije sa zaposlenima oko njihovih zahteva. U “Gorenju” u Valjevu plate u proizvodnji kreću se od 200 do 300 evra, a prekovremeni rad, saznaje list nezvanično, ne plaća se redovno.

"Subote su radne, a slobodne dane radnici koriste u decembru i to je, uz niske zarade, doprinelo da spontano otpočnemo štrajk", kažu zaposleni u “Gorenju” u Valjevu.

Iz kompanije Gorenje su u međuvremenu saopštili da je u procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja došlo do kraće obustave rada u večernjim satima, nakon čega se proizvodnja normalno nastavila.

"Zaposleni i menadžment aktvino pregovaraju u vezi konkretnih predloga koje su predstavnici sindikata izneli. Socijalni dijalog između radnika u proizvodnji i menadžmenta intenziviraće se u narednim danima do pronalaska minimuma prihvatljivih uslova za sve strane uz nesmetani nastavak rada u svim fabričkim pogonima", piše u saopštenju. Nezavisne internet novine Kolubarske.rs pozivajući se na izvore bliske zaposlenima, pišu da su radnici tražili linearno povećanje zarada od po 6.000 dinara, dok je uprava ponudila da to bude 4.000, što bi, tvrde zaposleni, zapravo bilo 2.700 dinara jer radnici već primaju po 1.300 dinara za topli obrok, što bi bilo uračunato u iznos ponuđene povišice.

Nezadovoljni "pregovaranjem sindikata, smatrajući da više zastupa interese uprave, a ne zaposlenih", oni su izabrali 15 radnika koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima.

Takođe,prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, dosadašnji direktor Gorenja Valjevo Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Kremker, koji je juče došao u Valjevo.

Inače, fabrika rashladnih uređaja “Gorenja” u Valjevu ima oko 1.500 zaposlenih, a ovo je prvi štrajk u fabrici Gorenje Valjevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: