Kina otima tron SAD, i Srbija je pravi dokaz za to

Kineska kupovina fabrike čelika koja je bila u vlasništvu Amerikanaca odslikava jasnu promenu i to kako su dve međunarodne sile promenile fokus.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2017.

09:56

Kina otima tron SAD, i Srbija je pravi dokaz za to
Foto: Tanjug, arhiva

Ogromna kineska crvena zastava sada se vijori tamo gde je bila nekada američka, u čeličani, u industrijskom gradu u Srbiji, piše Asošiejted pres.

Logo kompanije Ju-Es stil izbledeo je, a sada se na dimnjacima vidi znak kineske kompanije.

Kada je Ju-Es stil prodao tada gubitaša vladi Srbije za simbolični jedan dolar, 2012. godine, malo ko je pomislio da bi ikada mogla da se obnovi ova fabrika iz komunističkog doba. Zatim je došla kineska kompanije, piše agencija.

Agencija dalje navodi da kupovinom Železare Smederevo Kina želi da širi uticaj i bude bliže evropskom tržištu. Dok se, s druge strane, SAD, naročito s Donaldom Trampom povlače sa svetske scene.

Na to ukazuje i nedavni samit G 20, na kome je Tramp pokazao malo ili gotovo nimalo interesovanja za promovisanje slobodne trgovine, a bio je i protiv zemalja koje su raspravljale o klimatskim promenama. U međuvremenu, Kina promoviše sebe kao šampiona trgovine i otvorenosti, iako u praksi još mnogo toga joj nedostaje, zaključje AP.

U tekstu se konstatuje da je kratkoročno, srpska fabrika u ekonomskom smislu za Kinu malo značajna, jer ta zemlja već ima dosta čelika kod kuće, ali da je sporazum spasao 5.000 poslova i da su time dobili i političku podršku u Srbiji.

"Čini mi se da sve što Kina radi u poslednjih nekoliko godina na polju svojih ulaganja u inostranstvu ima i političku pozadinu i konotaciju", rekao je za AP Mijat Lakićević, ekonomski analitičar.

"Kini zaista ne treba srpska fabrika koja praktično ne proizvodi ništa u poređenju sa proizvodnjom čelika u Kini", rekao je on. "Dakle, to bih opisao kao korak bliže tržištu na kojem su Rusija i Amerika već prisutni."

Najveći napor u tom smislu je i ambiciozni projekat "Jedan pojas - jedan put", podseća AP.

Kineske kompanije počinju i da ulažu u evropske građevinske kompanije, ali i sve češći su partneri na infrastrukturnim projektima.

AP ističe da EU i dalje ostaje najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana, ali da je jasno da lokalne vlasti ponekad rado gledaju i zemlje poput Kine koje su voljne da ulažu i pored stanja u regionu ili eventualnih tenzija.

Agencija navodi i reči mađarskog premijera Viktora Orbana koji ne krije divljenje za dostignuća Kine:

“Stari model globalizacije je zastareo. Motor svetske ekonomije više nije na Zapadu, već na istoku”, rekao je Orban u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: