Brnabićeva moli radnike Fijata: Nemamo ni minut...

Beograd -- Podatak da radnici Fijata dobijaju 38.500 dinara nije tačan, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

- Dolazi Italijan: Fijat nikada ne pregovara...

Na osnovnu platu od 38.500 dinara, radnici Fijata dobijaju i bonus za Novu godinu, topli obrok i regres, iako imaju obezbeđenu ishranu u kantini. Sa još nekim dodacima, to ukupno iznosi 60.000 dinara bruto.

Prema našim saznanjima, u poslednjih osam meseci dobili su povećanje plata dva puta - u novembru 2016. i martu 2017. Dodatno, Fijat obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za decu zaposlenih i plaća obdanište za najmlađe.

Ranije danas premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto.

Ona je poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabićeva je poručila radnicima da im kao predsednica Vlade Srbije garantuje da će se u roku od sata od kada donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva Fijata.

"Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine", rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je naznačila da Srbija, radnici Fijata, ni sama kompanija i kooperanti Fijata više nemaju ni minut vremena da gubljenje.

"Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje", istakla je Brnabićeva.

Zato je apelovala na radnike Fijata, na štrajkački odbor i na sindikate da danas budu odgovorni prema tome šta će odlučiti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Molim ih da se odazovu na moj apel, da sednemo nazad za pregovarački sto i ponovo počnemo pregovore sa Fijatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima i obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obebediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata, Kragujevca i Srbije", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku.

Brnabićeva je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, te dodala da su uprkos tim ugovorima, radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

"Nama će sutra biti jako teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radinici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je važno da se kolektivni ugovor koji traje do decembra ispoštuje, a da se već večeras ili sutra ujutru sedne za sto, kako bi se ispregovarao kolektivni ugovor za naredne tri godine.

"Prekid štrajka je pobeda za radnike i to je u stvari pobeda za Srbiju i Fijat", podvukla je ona.

"Ali danas, molim vas, hajde budite odgovorni, prema sebi, vašim radnim mestima, Kragujevcu, partnerima i svim građanima Srbije, jer su svi oni puno uložili u radna mesta u Kragujevcu. Hajde da se ne igramo sa budućnošću svega toga, sa budućnošću Srbije. Hajde da zajedno danas prekinemo štrajk i sutra ujutru sednemo za sto, napravim maksimum koji možemo za Kragujevac, radnike i za Srbiju”, poručila je Brnabićeva.

"U četvrtak prošle nedelje sam na svoju inicijativu započela razgovore sa štrajkačkim odborom radnika Fijata. Od tada sam na jedan ili drugi način u kontaktu sa njima, razgovaram sa njima kao i sa predsednikom Sindikata Ljubisavom Orbovićem", dodala je Brnabićeva.

Podsetimo, proizvodni radnici prve smene u fabrici "Fijat Krajsler automobili" Srbija podržali su odluku oba sindikata - Samostalnog i Nezavisnost da ne prekidaju štrajk.

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu