Brnabićeva: S Rusijom možemo da napravimo čudo

Premijerka Ana Brnabić rekla je u intervjuu za Sputnik da će se Srbija oslanjati na rusko znanje u daljem razvoju.

Srbija

Izvor: Sputnik

Petak, 30.06.2017.

19:24

Brnabićeva: S Rusijom možemo da napravimo čudo
Foto: Tanjug, arhiva

Oslanjaćemo se i na rusko znanje i na rusku tehnologiju. Imamo puno toga da naučimo, Rusija je jedna od velesila u tome. Ona je velesila u nanotehnologiji, tehnologiji budućnosti. Slušala sam nekoliko fantastičnih predavanja ruskih naučnika u vezi sa efikasnošću materijala, što mi je otvorilo druge perspektive o tome kako razmišljamo o novim tehnologijama. Eto, to je još jedna stvar; mi se još uvek fokusiramo na energetsku efikasnost, a efikasnost materijala je potpuno novi trend, koji u velikoj meri dolazi iz Rusije. Važne su veze sa Rusijom, ali i veze sa Izraelom, koja je jedna od vodećih zemlja sveta u start apovima u inovacijama. Učićemo sa svih strana, imamo puno da naučimo, imamo puno da nadoknadimo, ali, isto tako, imamo puno i da ponudimo. Imamo, rekla sam to u ekspozeu, kompaniju koja je proglašena za jednu od najpametnijih kompanija na svetu, postali smo jedan od evropskih centara zahvaljujući našim mladim, kreativnim i hrabrim ljudima, koji su iskoračili dalje bez naročite državne podrške u kreativne industrije. Video gejming, tu zapošljavamo ogroman broj mladih koji, kroz poreze uplaćuju značajna sredstva u budžet. To sve stvari za koje ćemo videti kako možemo da ih odvedemo korak dalje i da im pružimo što veću podršku”, rekla je ona.

Na pitanje da li će Srbija biti otvorena za ruske kompanije u većoj meri u periodu koji je pred nama, kaže:

“Ubeđena sam da možemo da sa Rusijom radimo puno. Nadam se, najviše u sferi tehnologije, digitalizacije i inovacija, ali i svega ostalog. Otvoreni smo, Srbiji su potrebne investicije. Srpski narod ima tradicionalno prijateljstvo sa ruskim narodom i kao predsednik Vlade nameravam da tome ukažem izuzetno poštovanje i da ja, koja dolazim iz sektora koji je, pre svega bio usmeren na SAD, naučim mnogo više o ruskim investicijama, o potencijalima za dalju saradnju i da proširim i svoje sopstvene vidike”.

Sputnik podseća da je u ekspozeu premijerka govorila o modernizaciji poljoprivrede, o novim tehnologijama, a jedna od tema je i veliko rusko tržište...

“Nekako mi se i dalje čini da kada ja kažem digitalizacija svi misle na „aj-ti“. To u stvari nema puno veze sa „aj-tijem“ kao sektorom, to ima veze sa primenom „aj-tija“ i tehnologije u svim ostalim sektorima, poljoprivredi, rudarstvu, energetici, medicini, građevini… Ja pričam o digitalizaciji kao o jednom talasu koji će svakako preplaviti celu našu ekonomiju. Pričala sam o suštinskoj promeni ekonomije, da bi mi i naše firme postale globalno konkurentne. U tom smislu u poljoprivredi možda imamo i jedan od najvećih potencijala, mi imamo institut „Biosens“ koji je osvojio prvu nagradu u evropskim fondovima „Horajzon tventi-tventi“, potpisan je ugovor o izgradnji zgrade „Biosens“ instituta. To je najmodernija, najnaprednija primena digitalizacije i informacionih tehnologija u poljoprivredi. Mi sada kao Vlada gledamo da sa Evropskom komisijom potpišemo ugovor o korišćenju podataka sa satelita koji bi onda institutu „Bio Sens“ u stvari davali uvid u sve ono što je nama potrebno da bolje planiramo poljoprivredu i da iskoristimo maksimalno naše resurse. Iz svega toga ćemo mi imati mnogo pametniju poljoprivredu, poljoprivredu koja je mnogo produktivnija. Radujem se tome, da učimo od Rusije, ali i da ih pozovemo da vide i šta radi institut i da vidimo kako zajedno možemo od toga da napravimo pravo čudo. Pričala sam sa ministrom poljoprivrede Nedimovićem, to nije 21. vek, to je 22. vek u poljoprivredi. A biće ovde, u Srbiji, u Novom Sadu. Jedva čekam da počnemo rad na toj zgradi. Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od godinu dana, što je relativno brzo. Radujem se da već negde od početka 2019. godine mi svi krenemo u ozbiljnu primenu tih tehnologija”, rekla je, između ostalog premijerka Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: