"Sa tim sela imaju neku šansu, bez toga nikakvu"

Ministar zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić kaže da oživljavanjem zadrugarstva srpsko selo ima neku šansu, bez zadruga nikakvu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.06.2017.

11:03

Foto: Thinkstock

Zadrugarstvo je, pojašnjava on, istorijska stvar za Srbiju, gde će Vlada Srbije pokušati da pomogne formiranje novih zadruga, a da stare stavi na zdrave noge.

U planu je 500 zadruga za 500 sela a, kako kaže, već je pristiglo dosta zahteva, te da osnovanje zadruga i oživljavanje srpskih sela nije posao za jednog ministra i jednu vladu, već za mnoge ministre i mnoge vlade u Srbiji.

"To mora da bude kontinuiran proces", rekao je Krkobabić za RTS i dodao da je uslov za podnošenje zahteva jednostavan, da je dovoljno da se udruže pet domaćina, koji veruju jedan drugom, da ih podrži lokalna samouprava i pomogne prostorom i infrastrukturom.

Nakon toga uslediće i pomoć Vlade Srbije. Za nove zadruge predviđeno je izdvajanje od 50.000 evra, a za oporavak starih do 100.000 evra.

Krkobabić je rekao da se zanemaruje da u Srbiji ima 631.000 registrovanih domaćinstava, gde radi 1,4 miliona ljudi. To su ljudi koji rade na malim posedima i od toga žive.

"Vreme je da im posvetimo punu pažnju", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: