"Veliki broj kruzera dođe i prođe kroz Srbiju"

Dunav je jedna do tri prioritetne destinacije u Srbiji, sa najvećim potencijalom za rast turizma, ali i za ekonomski razvoj regiona kroz koje protiče.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.06.2017.

09:12

Foto: Thinkstock

"Radili smo puno na razvoju infrastrukture u protekle tri godine, imamo puno planova za izgradnju infrastrukture i novih pristaništa, biciklističkih i pšešačkih staza", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je dodao da su prošle godine sagrađena četiri pristana na Dunavu, a da se ove godine očekuju još tri.

Ljajić je istakao da Dunav ima veliki potencijal, jer povezuje 10 zemalja i 120 miliona ljudi, a ima brojne kulurne sadržaje, oko 40 kulturnih loklaiteta pod zaštitom UNESKO i preko 30 nacionalnih parkova.

Ljajić je istakao da turizam daje značajan doprinos svetskoj ekonomiji i dodao da je prošle godine učestvovao sa oko 10 odsto u svetskom BDP.

"Preko 1,25 milijardi stranih turista putuje svetom, a turizam učestvuje sa 30 odsto u izvozu usluga u svetu", rekao je Ljajć i dodao da svaki 11. zaposleni radi u turizmu.

On je ocenio i da espanzija turizma donosi nove izazove, a to je uticaj na životnu sredinu i dodao da je zbog toga važna tema održivog turizma.

"Pitanje je kako da zadržimo doprinos turizma ekonomskom napretku, a da sa druge strane da očuvamo životnu sredinu i smanjimo negativan uticaj ove ekspanzije", rekao je Ljajić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović je istakla da je ovo je pravi trenutak da i Srbija skrene pažnju koliko je održivi turizam bitan za turizam Srbije.

Ona je dodala da TOS posvećuje poslebnu pažnju promociji Dunava, kao turističkog proizvoda Srbije.

"Srbija ne korisisti još potencijale Dunave u dovoljnoj meri. Veliki broj kruzera dođe i prođe kroz Srbiju, a to je upavo naš potencijal i prilika da ih zadržimo i da ostanu duže u Srbiji", rekla je ona.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai ocenio je da se uprkos izazovima svetski turizam i dalje razvija i raste u proseku 15 odsto godišnje. Prema njegovim rečima, ove godine se očekuje da se rast dodatno ubrza. On je rekao da turizam daje brojne mogućnosti, kao što je otvaranje novih radnih mesta. Potrebno je, kako je ocenio, da se prihodi iz turizma upotrebe za zaštitu kulturne baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: