Novi udar: Paklica 220 RSD, državi ide 180

Beograd -- Akcize najviše brinu pušače. Tako će i najnovije usklađivanje po novom akciznom kalendaru doneti nove cene cigareta, pa će paklica biti skuplja za 10 dinara.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Odluka o povećanju cena cigareta iz vranjske fabrike "Britiš ameriken tobako" već je objavljena u "Službenom glasniku". Zahtevi za promene cena očekuju se i od drugih proizvođača u našoj zemlji.

Prema cenovniku BAT, paklica "pal mala" koštaće 230 dinara, za "laki strajk" biće potrebno najmanje 240, a cena ide do 260 dinara. Među najskupljim cigaretama iz ove fabrike duvana je "kent", čija cena 340 dinara. Kako je BAT vlasnik i "Tvornice duvana Rovinj", poskupljuju i njihove cigarete. Za paklicu "ronhila" od 3. jula biće potrebno 250 dinara, pišu Večernje novosti.

Novi akcizni kalendar za cigarete važi do 2020. Usklađivanje akciza i dalje će se računati u januaru i u julu. Po novom kalendaru, specifična akciza je "teška" 1,5 dinara i cenu paklice do sada je "opterećivala" sa 64 dinara. Od 1. jula do kraja godine država će od svake paklice uzimati 65,5 dinara.

Uz specifičnu, cigarete imaju i još jednu akcizu koja "vredi" 33 odsto od vrednosti paklice, a treći namet na duvan je porez. Tako od paklice koja na kioscima košta 220 dinara, država na akcize i poreze uzima skoro 180 dinara.

Svako usklađivanje akciza za posledicu ima poskupljenje od najmanje 10 dinara po paklici. Uz 1,5 dinara specifične akcize, cena raste i zbog nameta od 33 odsto od vrednosti paklice. I na to treba dodati porez. Tako od 10 dinara, koliko poraste cena paklice, dve trećine idu državi, a ostatak dele proizvođači, distributeri i prodavci.

Vesti

strana 1 od 9225 idi na stranu