"Veliki broj se okuplja, fontana atrakcija"

Beograd -- Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je odluka da se napravi muzička fonatana doneta 2012. godine kada su na vlasti bili oni koji danas kritikuju ovaj projekat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović
Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

Vesić je naglasio da su kineski investitori pre nekoliko dana u budžet grada uplatili 417 miliona dinara, kao naknadu za građevinsko zemljište za izgradnju kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu. "To će biti najveći kineski kulturni centar u Evropi, što pokazuje koliko je Srbija važna Kini, koja je jedna od globalno najznačajnijih sila", rekao je Vesić.

Vesić je za TV Pink rekao da je činjenica da se veliki broj građana okuplja svake večeri i da su prihvatili fontanu kao atrakciju, te da je žalosno što je nekima postala izraz političke borbe, ali kada već nemaju politiku, tada im je i fontana dobra da pokušaju da dobiju prostor u medijima.

On je ocenio da je već posle nekoliko dana fontana na Slaviji postala nov simbol Beograda, što je i bio osnovni cilj.

"Dobili smo nešto novo, nešto što smo mogli da vidimo samo u drugim gradovima poput Barselone, Sankt Peterburga ili Dubaija. Nova fontana je deo ukupnog uređenja grada koje sprovodimo već nekoliko godina. Tu spadaju i fasade u centru grada, pešačke zone, Savska promenada, kao i novi trgovi, kao što je Cvetni trg, ili novi parkovi, kao što je Terazijski plato, kao i čitav niz drugih stvari koje se rade kako bi se grad uredio", naglasio je gradski menadžer.

On je istakao da na taj način Beograd postaje atraktivniji za turiste, podsećajući da je turizam najbrže rastuća grana privrede u našem gradu.

"Beograd polako staje na noge, otvaramo nova radna mesta i naš grad polako postaje privredni centar regiona. Kao takvi, mi smo deo politike Vlade Srbije i uspevamo da sprovedemo projekte koji su stajali decenijama, poput Beograda na vodi ili toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do Novog Beograda", naveo je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da je Grad Beograd u prvih pet meseci izdao građevinskih dozvola za 557.000 kvadrata, čija je ukupna investiciona vrednost 20,5 milijardi dinara, a koliko je to, može da se vidi po činjenici da je za čitavu prošlu godinu ta brojka iznosila 630.000 kvadrata.

"Očekuje se da ona bude nadmašena već u junu, čime će ova godina postati rekordna po investicijama", istakao je Vesić.

On je dodao da se, kako bi se izbegla razna mešetarenja, istog časa kada se potpiše informacija o lokaciji, ona objavljuje na sajtu Skupštine grada, u delu koji se odnosi na Sekretarijat za urbanizam i gradjevinske poslove.

"Svako može da bude informisan o svom zahtevu i isti može da dobije najviše posle tri dana, što je još jedna stvar u pravcu transparentnosti funkcionisanja ovog grada", naglasio je gradski manadžer.

Vesti

strana 1 od 288 idi na stranu