Amerikanci se šire u Subotici, nova investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je "Ametek" biznis kampus u Subotici.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2017.

13:35

Amerikanci se šire u Subotici, nova investicija
Foto: Thinkstock

Vučić je sa direktorom fabrike Draganom Nagulićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem, ambasadorom SAD Kajlom Skotom, predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, obišao novi pogon.

Kompanija Ametek, čije je sedište u Filadelfiji, ima godišnji promet od oko pet milijardi dolara i oko 50.000 zaposlenih širom sveta.

Reč je o globalnom proizvođaču širokog spektra motora, koji oko 40 odsto proizvodnje proda na američkom trzizštu, a ostalo u Aziji i Evropi.

Vučić je ranije najavio novu američku investiciju u Srbiji kompanije Ametek, da će biti otvorena hala od 10.000 kvadrata i da će posao dobiti 500 ljudi.

Globalni proizvođač elektromotora "Dunkermotoren", koji posluje u okviru Ameteka od 2012. godine, otvorio je u februaru 2016. novu proizvodnu halu u privrednoj zoni Mali Bajmok kod Subotice.

Ta nemačka fabrika u hali ukupne površine 3.500 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni Subotica proizvodi mikromotore i izvozi ih širom sveta.

Puštene su 2016. godine u rad dve nove linije - test centar i linija proizvodnje kompresora.

U proširenje pogona, površine od 900 kvadratnih metara, Dunkermotoren, grad Subotica i Slobodna zona investirali su dva miliona evra, sa ciljem da se broj radnika poveća na 165.

Fabrika Dunkermotoren ostvaruje godišnji promet od oko 10 miliona evra, a pored nove hale u kojoj je počela da proizvoditi i kompresore, kupila je ranije parcelu zemljišta za dalje širenje svojih kapaciteta u Slobodnoj zoni Subotica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: