Vujovićev lapsus - šta radi Agencija za depozite

Agencija za osiguranje depozita nije do sada prodavala devize za dinare radi ulaganja u dinarski REPO centralne banke, niti će to činiti ubuduće.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da nije tačno da se izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita odnose na ulaganja te Agencije u dinarski REPO centralne banke, ocenivši da ako je to ministar finansija Dušan Vujović rekao, "onda je verovatno reč o lapsusu".

"Agencija za osiguranje depozita nije do sada prodavala devize za dinare radi ulaganja u dinarski REPO centralne banke, niti će to činiti ubuduće", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.

"Ministar Vujović je verovatno napravio lapsus ako je to rekao, jer u zakonu piše da Agencija za osiguranje depozita ima mogućnost da ulaže u devizne dužničke hartije države Srbije i NBS, ali centralna banka Srbije nema deviznu dužničku hartiju. Znači ako je ministar pomenuo REPO centralne banke dinarski, to je lapsus", zaključila je Tabakovićeva.

Kako je objasnila, izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita, koje je podržala i NBS, odnose na to da se devizna sredstva iz fonda Agencije mogu plasirati u devizne dužničke instrumente u zemlji, odnosno u državne hartije od vrednosti u evrima, a ne samo u dužničke hartije drugih država i stranih banaka u okolnostima dok traju negativne kamatne stope.

Mogućnost da Agencija za osiguranje depozita ulaže u dinarske hartije, odnosno jednonedeljni REPO NBS postojala je i do sada, ali nije korišćena, niti će biti korišćena zato što, kako je predočila guvernerka, interne porocedure i akti obavezuju Agenciju da ima određenu valutnu strukturu.

Guvernerka je potvrdila da je zbog negativnih kamatnih stopa, koje postoje u nekim stranim državama, Agencija za osiguranje depozita imala negativne efekte od ulaganja sredstava u njihove hartije od vrednosti, i da je takve efekte imala i NBS, "koja je obavezna da deo deviznih rezervi drži kod stranih banaka sa najvišim rejtingom AAA".

Vesti

strana 1 od 9364 idi na stranu