Vujovićev lapsus - šta radi Agencija za depozite

Agencija za osiguranje depozita nije do sada prodavala devize za dinare radi ulaganja u dinarski REPO centralne banke, niti će to činiti ubuduće.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

17:24

Vujovićev lapsus - šta radi Agencija za depozite
Foto: Tanjug, arhiva

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da nije tačno da se izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita odnose na ulaganja te Agencije u dinarski REPO centralne banke, ocenivši da ako je to ministar finansija Dušan Vujović rekao, "onda je verovatno reč o lapsusu".

"Agencija za osiguranje depozita nije do sada prodavala devize za dinare radi ulaganja u dinarski REPO centralne banke, niti će to činiti ubuduće", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.

"Ministar Vujović je verovatno napravio lapsus ako je to rekao, jer u zakonu piše da Agencija za osiguranje depozita ima mogućnost da ulaže u devizne dužničke hartije države Srbije i NBS, ali centralna banka Srbije nema deviznu dužničku hartiju. Znači ako je ministar pomenuo REPO centralne banke dinarski, to je lapsus", zaključila je Tabakovićeva.

Kako je objasnila, izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita, koje je podržala i NBS, odnose na to da se devizna sredstva iz fonda Agencije mogu plasirati u devizne dužničke instrumente u zemlji, odnosno u državne hartije od vrednosti u evrima, a ne samo u dužničke hartije drugih država i stranih banaka u okolnostima dok traju negativne kamatne stope.

Mogućnost da Agencija za osiguranje depozita ulaže u dinarske hartije, odnosno jednonedeljni REPO NBS postojala je i do sada, ali nije korišćena, niti će biti korišćena zato što, kako je predočila guvernerka, interne porocedure i akti obavezuju Agenciju da ima određenu valutnu strukturu.

Guvernerka je potvrdila da je zbog negativnih kamatnih stopa, koje postoje u nekim stranim državama, Agencija za osiguranje depozita imala negativne efekte od ulaganja sredstava u njihove hartije od vrednosti, i da je takve efekte imala i NBS, "koja je obavezna da deo deviznih rezervi drži kod stranih banaka sa najvišim rejtingom AAA".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: