Vujović: EPS se zadužio vrlo povoljno

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, usvojio je više zakonskih predloga.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.05.2017.

15:57

Vujović: EPS se zadužio vrlo povoljno
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Menju njima i Predlog zakona o dopuni zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je predloženim dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđeno da agencija može ulagati i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Srbija ili Narodna banka Srbije.

On je dodao da su ta ulaganja moguća u okolnostima značajnih promena na međunarodnom finansijkom tržištu uzrokovanih postojanjem negativne kamatne stope na depozite kod stranih banaka.

Na današnjoj sednici odbor je usvojio i Predloge zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KfW EPS-u i EMS-u.

“Što se tiče ova dva kredita, rokovi su 12 godina u oba slučaja. EPS će imati grejs period od pet godina, a period otplate je sedam godina, a u slučaju EMS-a grejs period je tri godine, a otplata je devet godina”, rekao je ministar finansija istakavši da je reč o vrlo povoljnim uslovima i kamatama.

Kako je naveo, u oba slučaja se radi o projektima koji su odavno dogovoreni.

Vlada Srbije je dostavila Skupštini na usvajanje Predlog zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u.

Reč je o iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A".

Republika Srbija tim zakonom preuzima obavezu da jemči za obaveze EPS-a prema KWF banci po osnovu Sporazuma o zajmu zaključenog između te banke i ovog domaćeg Javnog preduzeća 28. februara 2017. u Beogradu.

Cilj projekta "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A" je rekonstrukcija sistema za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake u najvećoj termoelektrani u Srbiji, kao i poboljšanje performansi pomenutog sistema u pogledu zaštite životne sredine.

Poslanici će danas raspravljati i o Predlogu zakona o davanju garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Program ima za cilj obezbeđenje nacionalne energetske bezbednosti Srbije i zamene dotrajale mreže nižeg naponskog nivoa (220 kV) sistemom mnogostruko većeg kapaciteta i višeg naponskog nivoa (400 kV).

Sporazum i tom zajmu EMS je potpisao sa KWF bankom 1. marta 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: