Šef EPS-a otkrio: Vreoci krivi za pad

Beograd -- Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić kaže da je u prvom kavaralu ove godine proizvodnja uglja bila za oko 6,5 odsto manje od predviđene.

Izvor: B92, RTS
Podeli

Zvanična statistika pokazala je da je proizvodnja električne energije u prvom tromesečju ove godine bila 14,5 odsto manja nego u istom periodu prošle godine. Zbog toga je rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu iznosio samo jedan odsto. Plan je da ove godine rast BDP-a bude najmanje tri procenta. Da bi se to ostvarilo, biće potrebno da u preostala tri kvartala prosečni rast bude 3,7 odsto po tromesečju.


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da niko nije želeo toliki pad proizvodnje u EPS, navodeći da to nije normalno.

"Imali smo nepredviđenih problema u Vreocima, mase su dobile neku pukotinu i krenulo je klizište. Morali smo da uklonimo dva ogromna sistema, skupu opremu koja košta po 200 miliona evra da bi je sačuvali”, kazao je Grčić za RTS.

“Sada smo uspeli da saniramo klizište, vratili opremu i proizvodnja u Kolubari se stabilizovala. Deponije na termoelektranama punimo i već smo prešli 600.000 tona, tako da ćemo za zimu biti apsolutno spremni", naglasio je on.

Kako je rekao, u Kolubari je u sredu proizvedena deset milionita tona uglja i do kraja ovog meseca će biti dostignut plan.

Grčić je rekao da će u 2017. godini biti ispunjen predviđen bilans od 28,1 milione tona. "Što se tiče Kolubare, energetska stabilnost će biti apsolutno održana", naglasio je Grčić.

On je rekao da je ova zima bila jedna od najhladnijih u predhodnom periodu i da će uprkos tome predstojeće zime biti dovoljno uglja, sušenog tako i sirovog za domaćinstva.

Kazao je da nisu planirana poskupljenja struje i uglja, kao i da je stabilizovana proizvodnja u rudarskom basenu Kolubara. "Cene uglja ostaju iste, nisu u planu da budu povećane, a takođe i cena struje nije u planu da bude povećana", rekao je Grčić.

Grčić je kazao da se na osnovu pravilnika bolje raspoređuje ugalj tako da mogu da ga kupe svi i da korisnici kolubarskog lignita (tzv. narodnog uglja pošto je najjeftiniji) ne treba da brinu.

Cena uglja u Kolubari je oko 3.400 dinara za tonu, dok je na stovarištima duplo skuplji.

Vesti

strana 1 od 9221 idi na stranu