EU dugo zamerala, sad smo sve ljude zaposlili

Beograd -- Uprava za agrarna plaćanja će u 2017. završiti proces akreditacije kako bi mogla da koristi predprisutpna sredstva IPARD od 175 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prvi konkursi za poljoprivrednike se očekuju u poslednjem kvartalu ove godine, izjavio je dirketor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat.

Srbiji je kroz mehanizam Programa predpristupne pomoći zemljama kandidatima EU IPARD do 2020. godine na raspolaganju 175 miliona evra i taj novac je namenjen za projekte unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Na pitanje kada se očekuje sledeća revizija Evropske komisije, Radat je rekao RTS-u da slede dva važna koraka - dolazak eksterne revizije koji se očekuje do juna i nakon toga i posetu EK povodom revizije.

"Nakon sastavljanja njihovog izveštaja i zavisno od planiranog vremena evropske administracije očekujemo u poslednjem kvartalu 2017. posetu i reviziju EK. Ubrzo nakon toga nadamo se da ćemo proći kroz taj proces akreditacije", naveo je on.

Radat je istakao da Srbja nije izgubila nijedan evro za tu namenu i da će ispratiti akcioni plan.

Kako kaže, prvi konkursi se očekuju u poslednjem kvartalu i verovatno će biti za traktore i drugu poljoprivrednu mehanizaciju.

Radat je dodao da će za prve konkurse biti odabrano nešto što može brzo da se realizuje.

On je podsetio da je EK tokom ranije revizije imala primedbu da Uprava za agrarna plaćanja nema dovoljan broj zaposlenih i samim tim ni potrebne kapacaitete.

Radat je naglasio da je Uprava uspešno sprovela dva konkursa i zaposlila ljude koji su nedostajali.

"Sada treba adekvatno da ih obučimo, a našli smo i odgovarajući prostor koji privodimo nameni", dodao je on.

Vesti

strana 1 od 9238 idi na stranu