"Najvažnije za radnike - privatizacija kako treba"

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije fabrika petrohemijskog kompleksa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

16:14

Foto: Thinkstock

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti je 3. maj.

Gubitaši za koje država želi da nađe konačno rešenje i prestane sa njihovim finansiranjem.

Dugovanja kikindskog MSK iznose 126 milijardi dinara, a "Azotare" oko milijardu i dvesta miliona. U nešto boljoj situaciji je Petrohemija, koja trenutno pozitivno posluje, a ima plan za rešenje starih dugovanja od 23 milijarde dinara.

Očekuje se da Petrohemija, Azotara i MSK dostave Ministarstvu privrede procenu fer tržišne vrednosti kapitala, imovine i obaveza sa stanjem na dan 31.12. 2016. godine.

Iz Ministarstva energetike bez odgovora o trenutnom stanju i planovima za ove tri fabrike.

Za sindikate privatizacija jeste rešenje problema za metalski kompleks. Država bi trebalo da omogući otpis dugova i stvori bolji ambijent za buduće investitore.

“Ono što bi najvažnije bilo za radnike jeste da se konačno ta privatizacija uradi onako kako treba. Nama je dosta privatizacija radi privatizacija pa onda za godinu ili dve sve te firme propadnu pa krećemo iz početka”, kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Kakav će model biti primenjen u slučaju metalskog kompleksa biće poznato posle procene koja stigne iz ovih fabrika, ali i na osnovu interesovanja investitora.

Uoči objavljivanja javnog poziva ministar privrede Goran Knežević naveo je da bi možda najbolje bila prodaja imovine tih preduzeća sa određenim zahtevima kada su u pitanju ulaganja u njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: